Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Aamiainen saattaa ehkäistä vyötärölihavuutta

03.12.2010 10:07 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Aamiaisen aina nauttivilla on kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät aamupalan säännöllisesti väliin.

Lapsesta saakka aamupalan väliin jättävät saattavat altistaa itsensä vyötärölihavuudelle sekä muille sydäntautien ja diabeteksen riskitekijöille.

Kehitys tapahtuu vuosikymmenten kuluessa, australialaistutkijat raportoivat.

Tutkimukseen osallistui 2 200 australialaista, joilta oli kyselty aamiaisen syömisestä vuonna 1985, kun he olivat 9-15-vuotiaita. Kysymys toistettiin vuosina 2004-2005, jolloin osallistujille tehtiin myös terveystarkastus.

Osallistujista 1 400 oli syönyt aamiaisen aina, 224 vain aikuisena ja 515 vain lapsena. Aamiaisen jätti väliin 86 ihmistä sekä lapsena että aikuisena.

Aamiaisen aina nauttivilla oli keskimäärin 4,6 senttimetriä kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät sen säännöllisesti väliin.

Myös veren insuliinipitoisuus sekä kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuudet olivat heillä suuremmat.

Tulokset eivät paljasta, miksi aamupala ehkäisee vyötärön kasvua, mutta mahdollisesti selitys löytyy aamupalan vaikutuksista ruokahaluun.

Aikaisemmissa tutkimuksissa kunnon aamiaisen nauttivien on huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa. On myös näyttöä siitä, että kananmunan, maitotuotteiden tai muiden proteiinipitoisten ruokien nauttiminen aamulla saattaa pitää nälän loitolla pitempään.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. (UP Duodecim)

Arkisto


Vähäinenkin laihtuminen pienentää sairastumisriskiä
10.01.2014 08:03

10.01.2014 08:03


Useat E-vitamiinimuodot suojaavat muistihäiriöiltä
07.01.2014 11:09

07.01.2014 11:09


Lääkemyynti lisääntyi hieman
06.01.2014 19:49

06.01.2014 19:49


Yksittäisten käsidesien käyttöön rajoituksia
03.01.2014 14:14

03.01.2014 14:14


Riskiryhmillä petrattavaa ruokavaliossa
03.01.2014 11:57

03.01.2014 11:57


HDL-kolesteroli ei auta sydänsairaita
31.12.2013 07:47

31.12.2013 07:47


Apteekkariliiton lehtiperhe uudistuu
27.12.2013 20:16

27.12.2013 20:16


Työryhmä: Tupakasta vieroitusta tehostettava
20.12.2013 09:04

20.12.2013 09:04


Probiootit eivät ehkäise lasten astmaa
20.12.2013 08:16

20.12.2013 08:16


Ympyrätalon apteekki aloittaa helmikuussa
17.12.2013 10:30

17.12.2013 10:30