Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

50 grammaa lihajalosteita päivässä lisää suolistosyövän riskiä

syöpä   04.02.2020 10:09  ERJA ELO

,

Punainen liha lisää syövän riskiä, runsas kasvisten syönti pienentää sitä.

Syöpäjärjestöt muistuttaa Maailman syöpäpäivänä 4.2., että punaisen lihan syöminen lisää syöpäriskiä.

Syöpäjärjestöt suosittelee, että viikossa punaista lihaa ja lihavalmisteita syödään enintään puoli kiloa. Kasviksia kannattaa nauttia runsaasti.

Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuosittain todetaan yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä vuodessa.

Punainen liha, johon lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha, nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohden.

Lihavalmisteiden kohdalla riski nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohden. Lihavalmisteita ovat esimerkiksi makkarat ja kinkut.

FinRavinto-tutkimuksen mukaan suurin osa miehistä ja neljäsosa naisista syö yli puoli kiloa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.

Kasvikset suojaavat syövältä

Kasvisten käyttö pienentää syövän vaaraa monin eri tavoin.

- Kasvikset sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä ravintokuitua. Kasviksissa on myös erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja vaurioitumiselta. Kasvisten käyttöä tulisikin lisätä kaikin tavoin, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti.

Syöpähaaste-kilpailu alkaa

Euroopan komissio satsaa syövän kukistamiseen miljardi euroa vuosina 2021-2027. Suomi järjestää kansalaisille, tutkijoille ja yrityksille aloitekilpailun, jolla kerätään ideoita syövän ehkäisyyn, hoitoon ja potilaiden osallistamiseen.

Kilpailuun voi osallistua 23.2. mennessä. Kilpailu huipentuu finaaliin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 16.3.

Arkisto


Apteekkariliitto jakaa apurahoja
02.02.2016 13:00 INKERI HALONEN

Apurahat 02.02.2016 13:00 INKERI HALONEN


Apteekkari: Miten kaupunki voi tarjota vuodessa yli 700 lääkehoidon arviointia kuntalaisilleen? Kuopiosta mallia järkevään lääkehoitoon :)
02.02.2016 12:43

02.02.2016 12:43


Näin Kuopio sen teki – 700 lääkitysarviointia vuodessa
02.02.2016 12:39 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 02.02.2016 12:39 INKERI HALONEN


Apteekkari: No nyt kyllä kutkuttaa: Profiilillamme on täällä Facessa yhtä vaille tuhat tykkääjää! Kiitos siitä teille! Muistithan, että voit seurata uutisiamme myös ilmaisen uutiskirjeen avulla? Klikkaa linkkiä ja tilaa kirje, jos et sitä vielä saa!
02.02.2016 10:35

02.02.2016 10:35


Apteekkari: Nikotiinikorvauslääkkeiden käyttötarkoitus on tupakoinnin lopettaminen. Valmisteita käytetään kuitenkin yhä enemmän tupakan korvikkeena silloin, kun tupakointi ei ole mahdollista.
02.02.2016 09:04

02.02.2016 09:04


Nikotiinikorvikkeiden kauppamyynti on lisääntynyt rajusti
01.02.2016 13:46 ERKKI KOSTIAINEN

Tupakoinnin lopetus 01.02.2016 13:46 ERKKI KOSTIAINEN


Apteekkari: Vihreän farmasian seminaari keräsi maanantaina Apteekkariliiton juhlasaliin viitisenkymmentä alan asiantuntijaa ja ympäristöasioista kiinnostunutta. Tilaisuudessa puhuivat mm. Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan Generation Green –hankkeen ideoijiin lukeutuva apteekkari Eeva Teräsalmi kertoi vihreästä farmasiasta meillä ja muualla. Hän suositteli alan ammattilaisille tutustumista viime joulukuussa julkaistuun FIP:n raporttiin “Green pharmacy practice: Taking responsibility for the environmental impact of medicines” http://fip.org/files/fip/publications/2015-12-Green-Pharmacy-Practice.pdf Teräsalmi muistutti esityksessään, että lääkkeiden rationaalinen määrääminen ja käyttö on mitä suurimmassa määrin ympäristökysymys. Hän pohti myös halvan geneerisen lääketuotannon todellista hintaa, kun ympäristönäkökohdatkin otetaan huomioon. Generation Green -hanke pyrkii sisällyttämään ympäristönäkökulmat farmasian koulutukseen ja edistämään lääkealan tutkimuksen ympäristövastuuta siten, että siitä tulisi oleellinen osa ammattitaitoa. Tavoitteena, että jo farmasian opinnoissa ympäristönäkökohdat otetaan huomioon kaikilla tasoilla. Ruotsissa tehdyn selvityksen mukaan nuorimmat asiakkaat kysyvät apteekissa jo usein ekologisempaa lääkevaihtoehtoa ja moni vanhempikin saattaisi olla valmis maksamaan hieman lisää lääkkeen ympäristöystävällisyydestä. Aiheesta lisää Apteekkari.fi:ssä hakusanalla generation green
01.02.2016 13:00

01.02.2016 13:00


Apteekkari: Tuhannesti onnea, Jonna-Carita ja Kuopio! http://www.apteekkari.fi/uutiset/proviisorin-laakehoidon-arvioinneista-vuoden-terveysteko.html
29.01.2016 20:21

29.01.2016 20:21


Proviisorin lääkehoidon arvioinneista Vuoden Terveysteko
29.01.2016 18:31 INKERI HALONEN

Health Awards 29.01.2016 18:31 INKERI HALONEN


Apteekkari: "Tällä hetkellä Viron apteekit ovat liian bisneshenkisiä, eikä se ole hyväksyttävää terveydenhuollossa. Suomessa ja Saksassa, joissa apteekin omistaminen on säänneltyä, toiminta on selvästi potilaslähtöisempää."
29.01.2016 09:37

29.01.2016 09:37