Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

50 grammaa lihajalosteita päivässä lisää suolistosyövän riskiä

syöpä   04.02.2020 10:09  ERJA ELO

,

Punainen liha lisää syövän riskiä, runsas kasvisten syönti pienentää sitä.

Syöpäjärjestöt muistuttaa Maailman syöpäpäivänä 4.2., että punaisen lihan syöminen lisää syöpäriskiä.

Syöpäjärjestöt suosittelee, että viikossa punaista lihaa ja lihavalmisteita syödään enintään puoli kiloa. Kasviksia kannattaa nauttia runsaasti.

Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuosittain todetaan yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä vuodessa.

Punainen liha, johon lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha, nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohden.

Lihavalmisteiden kohdalla riski nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohden. Lihavalmisteita ovat esimerkiksi makkarat ja kinkut.

FinRavinto-tutkimuksen mukaan suurin osa miehistä ja neljäsosa naisista syö yli puoli kiloa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.

Kasvikset suojaavat syövältä

Kasvisten käyttö pienentää syövän vaaraa monin eri tavoin.

- Kasvikset sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä ravintokuitua. Kasviksissa on myös erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja vaurioitumiselta. Kasvisten käyttöä tulisikin lisätä kaikin tavoin, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti.

Syöpähaaste-kilpailu alkaa

Euroopan komissio satsaa syövän kukistamiseen miljardi euroa vuosina 2021-2027. Suomi järjestää kansalaisille, tutkijoille ja yrityksille aloitekilpailun, jolla kerätään ideoita syövän ehkäisyyn, hoitoon ja potilaiden osallistamiseen.

Kilpailuun voi osallistua 23.2. mennessä. Kilpailu huipentuu finaaliin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 16.3.

Arkisto


Apteekit antoivat noin 1,3 miljoonaa kausi-influenssarokotusta Englannissa
07.06.2018 12:57 INKERI MERILUOTO

Influenssarokotus 07.06.2018 12:57 INKERI MERILUOTO


Heikki Pälve Terveysteknologian eettisen valvontakunnan puheenjohtajaksi
06.06.2018 09:50 INKERI MERILUOTO

06.06.2018 09:50 INKERI MERILUOTO


D-vitamiinilisä raskauden aikana parantaa lapsen kasvua
06.06.2018 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 06.06.2018 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM


Turvamerkinnät pian käyttöön – Heikentyykö lääkkeiden saatavuus?
01.06.2018 12:00 ERJA ELO

Potilasturvallisuus 01.06.2018 12:00 ERJA ELO


Lääkäriliitto: Hoitajareseptistä tuli tarpeeton
31.05.2018 12:05 ERJA ELO

31.05.2018 12:05 ERJA ELO


Pikkulapset eivät hyödy korkeammasta D-vitamiinilisästä
30.05.2018 09:09 ERJA ELO

D-vitamiini 30.05.2018 09:09 ERJA ELO


Kenelle kollageenia?
29.05.2018 10:29 ERJA ELO

Ravitsemus 29.05.2018 10:29 ERJA ELO


Apteekkilaiset Dan ja Henri kouluttautuvat lentokapteeneiksi
28.05.2018 10:19 ERJA ELO

28.05.2018 10:19 ERJA ELO


Kokoomuksen puoluehallitus lieventäisi apteekkisääntelyä, proviisoriomistus säilyisi
25.05.2018 14:59 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 25.05.2018 14:59 ERJA ELO


Painettu Apteekkarilehti on edelleen lukijoilleen tärkeä – sähköisen median käyttö kasvaa tasaisesti
25.05.2018 10:45 INKERI MERILUOTO

Lukijatutkimus 25.05.2018 10:45 INKERI MERILUOTO