Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


STM valmistelee muutoksia lääkejakelun kriisivalmiuteen
16.02.2018 10:19 INKERI HALONEN

Lääkejakelu 16.02.2018 10:19 INKERI HALONEN


Tupakkavieroituslääke saattaa auttaa myös juomisen vähentämisessä
16.02.2018 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 16.02.2018 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Laihduttaminen parantaa diabeteksen – onnistuu myös perusterveydenhuollossa
15.02.2018 08:58 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 15.02.2018 08:58 UUTISPALVELU DUODECIM


Monet syövät yleistyvät lihavuuden ja diabeteksen takia
13.02.2018 14:57 UUTISPALVELU DUODECIM

Syöpä 13.02.2018 14:57 UUTISPALVELU DUODECIM


Kysely kertoo - näin apteekit suosittelevat lääkkeettömiä hoitoja
08.02.2018 09:42 ELINA AALTONEN

Apteekki palvelee 08.02.2018 09:42 ELINA AALTONEN


Anafylaksian ensiavusta toivotaan kansalaistaitoa
07.02.2018 10:20 ERJA ELO

allergia 07.02.2018 10:20 ERJA ELO


Kylmä rasittaa diabeetikon terveyttä
07.02.2018 09:10 ERJA ELO

diabetes 07.02.2018 09:10 ERJA ELO


Lyhyemmät kuurit vähentäisivät opioidiriippuvaisuutta
06.02.2018 14:47 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 06.02.2018 14:47 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkelain muutosehdotukset lausuntokierrokselle
05.02.2018 08:55 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 05.02.2018 08:55 INKERI HALONEN


Fimean selvitys apteekkien talouden kehittymisestä valmistui
02.02.2018 12:26 INKERI HALONEN

Lääketalous 02.02.2018 12:26 INKERI HALONEN