Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Sokerilimun vaihtaminen kahviin pienentäisi diabetesriskiä
22.08.2019 08:35 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 22.08.2019 08:35 UUTISPALVELU DUODECIM


Verkkoapteekki otti ison kehitysaskeleen
21.08.2019 09:26 ERJA ELO

Verkkokauppa 21.08.2019 09:26 ERJA ELO


Hoivayritykset keskittävät annosjakelua
16.08.2019 13:43 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN

Annosjakelu 16.08.2019 13:43 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN


Kirsi Varhilasta STM:n kansliapäällikkö
15.08.2019 14:53 OLLI-PEKKA TIAINEN

Nimitykset 15.08.2019 14:53 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkien Mielinauha-keräys ylitti odotukset
15.08.2019 11:55 OLLI-PEKKA TIAINEN

Yhteiskuntavastuu 15.08.2019 11:55 OLLI-PEKKA TIAINEN


Rintasyöpälääke letrotsoli uhkaa loppua
14.08.2019 14:20 OLLI-PEKKA TIAINEN

Saatavuusongelmat 14.08.2019 14:20 OLLI-PEKKA TIAINEN


Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan
14.08.2019 08:18 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 14.08.2019 08:18 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinilisät eivät ehkäise diabetesta
13.08.2019 13:20 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 13.08.2019 13:20 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkkeet loppuvat, kun Kiina sulkee tehtaita
09.08.2019 15:03 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN

Saatavuusongelmat 09.08.2019 15:03 INKERI MERILUOTO, OLLI-PEKKA TIAINEN


Vältettävien lääkkeiden käyttö vähentynyt iäkkäillä
09.08.2019 11:56 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 09.08.2019 11:56 ERJA ELO