Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Terveydeksi!-lehdellä yhä vahvempi suhde lukijoihinsa
19.08.2015 11:28

Terveydeksi! 19.08.2015 11:28


Oriola luopuu vihreän ristin käytöstä päivittäistavarakaupassa
18.08.2015 14:31

Lääketukut 18.08.2015 14:31


Suositusluonnos koneellisesta annosjakelusta valmistui – Fimea pyytää lausuntoja
18.08.2015 13:14 ERJA ELO

Annosjakelu 18.08.2015 13:14 ERJA ELO


Fimean alueellistamisesta tehdään täydentävä selvitys
18.08.2015 13:09 INKERI HALONEN

Fimean alueellistaminen 18.08.2015 13:09 INKERI HALONEN


Metformiini-diabeteslääke voi olla vaarallista munuaissairaalle
17.08.2015 08:44 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 17.08.2015 08:44 UUTISPALVELU DUODECIM


VM: Lääkekorvaussäästöjä aikaistettava
14.08.2015 15:52 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 14.08.2015 15:52 INKERI HALONEN


Joka kolmas käyttää liian vähän D-vitamiinia raskausaikana
14.08.2015 12:37 ERJA ELO

D-vitamiini 14.08.2015 12:37 ERJA ELO


Apteekkimaksua ollaan muuttamassa apteekkiveroksi
13.08.2015 09:15 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 13.08.2015 09:15 INKERI HALONEN


Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi
13.08.2015 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 13.08.2015 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinilisät eivät vahvista kuusikymppisten naisten luita
12.08.2015 10:07 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 12.08.2015 10:07 UUTISPALVELU DUODECIM