Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Tutkijat esittävät foolihappolisää elintarvikkeisiin
26.01.2016 13:10 VIRPI EKHOLM

Ravitsemus 26.01.2016 13:10 VIRPI EKHOLM


Leukemiapotilaat kaipaavat neuvoja lääkehaittojen hallintaan
25.01.2016 10:00 INKERI HALONEN

Lääkehoito 25.01.2016 10:00 INKERI HALONEN


Tainio: Apteekkien rooli terveydenhuollossa voi kasvaa
25.01.2016 08:59 ERJA ELO

Uudistuva terveydenhuolto 25.01.2016 08:59 ERJA ELO


Sähköisessä reseptissä on vielä kehitettävää
22.01.2016 15:02 ERJA ELO

sähköinen resepti 22.01.2016 15:02 ERJA ELO


Rauhoittavia lääkkeitä käytetään yhä pitkään
21.01.2016 09:02 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 21.01.2016 09:02 VIRPI EKHOLM


Annosjakelu sai yhtenäisen toimintamallin
20.01.2016 16:10 ERJA ELO

Annosjakelu 20.01.2016 16:10 ERJA ELO


Tupakointi vähenee, nikotiiniriippuvuuden riski kasvaa silti
20.01.2016 14:50 TIINA KUOSA

Tupakoinnin lopetus 20.01.2016 14:50 TIINA KUOSA


Reseptilääkkeet halpenivat
20.01.2016 09:02 TIINA KUOSA

Lääkkeiden hinta 20.01.2016 09:02 TIINA KUOSA


PPI-lääkkeet suojaavat sydänkohtauksen jälkeen verenvuodoilta
19.01.2016 10:06 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 19.01.2016 10:06 VIRPI EKHOLM


Risikko: Lääkkeitä ei voi myydä kuin makkaraa
18.01.2016 13:44 ERJA ELO

Apteekin lisäpalvelut 18.01.2016 13:44 ERJA ELO