Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

24.02.2010 10:01 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruisleivän terveellisyys on todistettu nyt myös geenitasolla.

Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän (MBO) ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoittaa tuore tutkimus.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun on aiemminkin tiedetty vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Vasta nyt täysjyväviljatuotteiden vaikutusmekanismeja on pystytty tutkimaan geenitasolla.

Petteri Kallio selvitti Itä-Suomen yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli MBO:n piirteitä eli keskivartalolihavuutta, kohonnutta verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi ruisleipää ja pastatuotteita, sekä toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävä ruokavalio puolestaan lisäsi aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvien geenien ilmentymistä rasvakudoksessa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut muutokset voivat ennakoida tapahtumia koko elimistössä.

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on MBO. Tämä riskitekijöiden kasauma on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. (EE)


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Toistasataa apteekkia sitoutunut ympäristöajatteluun
09.03.2016 10:51 ERJA ELO

Ympäristö 09.03.2016 10:51 ERJA ELO


Millainen on apteekin rooli tulevaisuudessa? Asiaa pohtivat Blogivieraat
09.03.2016 10:12 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 09.03.2016 10:12 INKERI HALONEN


Lääkekorvaukset kasvoivat
08.03.2016 11:59 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 08.03.2016 11:59 INKERI HALONEN


Apteekki auttaa pienentämän jätevuorta
08.03.2016 11:09 ERJA ELO

Ympäristö 08.03.2016 11:09 ERJA ELO


Lääkejätettä syntyy jopa 100 miljoonan euron arvosta vuodessa
08.03.2016 11:00 ERJA ELO

Ympäristö 08.03.2016 11:00 ERJA ELO


Etälääkärin vastaanottopalvelu käynnistyy Vähässäkyrössä
07.03.2016 14:29 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 07.03.2016 14:29 INKERI HALONEN


Joka toinen käyttää inhalaatiolääkkeitään väärin Norjassa
07.03.2016 09:52 ERJA ELO

astma 07.03.2016 09:52 ERJA ELO


Liikunta ikää parempi sydänriskin ennustaja
07.03.2016 09:08 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 07.03.2016 09:08 UUTISPALVELU DUODECIM


Hemofilia luo tiiviin suhteen apteekkiin
03.03.2016 14:51 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 03.03.2016 14:51 INKERI HALONEN


Suomalaistutkimus pika-analyysimenetelmistä palkittiin
02.03.2016 14:13 INKERI HALONEN

Tutkimus 02.03.2016 14:13 INKERI HALONEN