Täysjyvävilja pidentää elinikää
Ravitsemus 25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO
Täysjyväviljan terveyshyödyt johtuvat todennäköisimmin sen sisältämistä ravintokuiduista.
Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista terveysvaikutuksista.
Tutkimuksen perusteella täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pitemmän elämän. Samanlaisia tuloksia on saatu monissa tutkimuksissa aikaisemminkin, mutta havainnot lisäävät näyttöä entisestään.
Circulation-lehden julkaisemassa meta-analyysitutkimuksessa yhteydet näkyivät henkilöillä, jotka söivät vähintään kolme annosta eli noin 40 grammaa täysjyväviljaa päivittäin.
Tällöin riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin oli 25 prosenttia pienempi ja syöpään 14 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet täysjyväviljaa juuri lainkaan. Yhteydet koskivat myös vähemmän kuin kolme annosta päivässä täysjyväviljaa nauttivia, mutta vaikutus ei ollut yhtä suuri.
Analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 14 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 790 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Heistä 98 000 kuoli tutkimusten seurantojen aikana.
Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin ne johtuvat täysjyväviljojen sisältämistä ravintokuiduista. Tulokset tukevat nykyisiä ravitsemussuosituksia.
Aiheesta myös
Arkisto
STM valmistelee muutoksia lääkejakelun kriisivalmiuteen
|
Tupakkavieroituslääke saattaa auttaa myös juomisen vähentämisessä
|
Laihduttaminen parantaa diabeteksen – onnistuu myös perusterveydenhuollossa
|
Monet syövät yleistyvät lihavuuden ja diabeteksen takia
|
Kysely kertoo - näin apteekit suosittelevat lääkkeettömiä hoitoja
|
Anafylaksian ensiavusta toivotaan kansalaistaitoa
|
Kylmä rasittaa diabeetikon terveyttä
|
Lyhyemmät kuurit vähentäisivät opioidiriippuvaisuutta
|
Lääkelain muutosehdotukset lausuntokierrokselle
|
Fimean selvitys apteekkien talouden kehittymisestä valmistui
|