Täysjyvävilja pidentää elinikää
Ravitsemus 25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO
Täysjyväviljan terveyshyödyt johtuvat todennäköisimmin sen sisältämistä ravintokuiduista.
Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista terveysvaikutuksista.
Tutkimuksen perusteella täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pitemmän elämän. Samanlaisia tuloksia on saatu monissa tutkimuksissa aikaisemminkin, mutta havainnot lisäävät näyttöä entisestään.
Circulation-lehden julkaisemassa meta-analyysitutkimuksessa yhteydet näkyivät henkilöillä, jotka söivät vähintään kolme annosta eli noin 40 grammaa täysjyväviljaa päivittäin.
Tällöin riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin oli 25 prosenttia pienempi ja syöpään 14 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet täysjyväviljaa juuri lainkaan. Yhteydet koskivat myös vähemmän kuin kolme annosta päivässä täysjyväviljaa nauttivia, mutta vaikutus ei ollut yhtä suuri.
Analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 14 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 790 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Heistä 98 000 kuoli tutkimusten seurantojen aikana.
Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin ne johtuvat täysjyväviljojen sisältämistä ravintokuiduista. Tulokset tukevat nykyisiä ravitsemussuosituksia.
Aiheesta myös
Arkisto
Risto Suominen PharmaServicen toimitusjohtajaksi
|
Mahalääkkeet voivat viedä Plavixin tehon
|
Lääkelaitokselta ohjeet Tamiflu-liuoksen valmistamiseksi lapsille
|
Tamiflun kulutuksen seuranta käynnistyy
|
Yhdysvallat julkisti rokotusjärjestyksensä
|
Viikari pettyi simvastatiinipäätökseen
|
Simvastatiini ei vapaudu itsehoitoon Suomessa
|
Pandemiarokotetta testataan suomalaislapsilla
|
Roche hakee Tamiflun korvauskriteereihin laajennusta
|
Vain osa riskiryhmistä saa Tamiflusta Kela-korvauksen
|