Täysjyvävilja pidentää elinikää
Ravitsemus 25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO
Täysjyväviljan terveyshyödyt johtuvat todennäköisimmin sen sisältämistä ravintokuiduista.
Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista terveysvaikutuksista.
Tutkimuksen perusteella täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pitemmän elämän. Samanlaisia tuloksia on saatu monissa tutkimuksissa aikaisemminkin, mutta havainnot lisäävät näyttöä entisestään.
Circulation-lehden julkaisemassa meta-analyysitutkimuksessa yhteydet näkyivät henkilöillä, jotka söivät vähintään kolme annosta eli noin 40 grammaa täysjyväviljaa päivittäin.
Tällöin riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin oli 25 prosenttia pienempi ja syöpään 14 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet täysjyväviljaa juuri lainkaan. Yhteydet koskivat myös vähemmän kuin kolme annosta päivässä täysjyväviljaa nauttivia, mutta vaikutus ei ollut yhtä suuri.
Analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 14 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 790 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Heistä 98 000 kuoli tutkimusten seurantojen aikana.
Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin ne johtuvat täysjyväviljojen sisältämistä ravintokuiduista. Tulokset tukevat nykyisiä ravitsemussuosituksia.
Aiheesta myös
Arkisto
Suomi sai kansallisen lääkeinformaatiostrategian
|
Suurentunut diabetesriski huolestuttaa
|
Lääketieteen opiskelijat tyrmäävät OKM:n suunnitelmat
|
Kaksi toiminut farmaseuttina ilman tutkintoa
|
Novo Nordisk ojentaa lehdistöä
|
Tupakointi tuplaa antibioottien käytön
|
Apteekeilla tyytyväisimmät asiakkaat
|
Fimean maksuihin rajut korotukset
|
Yliopiston Apteekki voi menettää erityisasemansa
|
Jättiläiset kaatuvat
|