Äidin anemia raskauden aikana saattaa ruotsalaistutkimuksen perusteella olla autismin, ... Lue lisää »

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän... Lue lisää »

Täysjyvätuotteita ja B6-vitamiinia sisältäviä ruokia suosivat pärjäsivät testeissä muit... Lue lisää »

Aamupalaa mainostetaan päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta painonhallinnassa se ei näy... Lue lisää »

Keittiön riesa auttaa aineenvaihdunnan evoluution ja sokerinsietokyvyn selvittämisessä. Lue lisää »

Täysjyvävilja pidentää elinikää

Ravitsemus   25.07.2016 09:19  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Täysjyväviljan terveyshyödyt johtuvat todennäköisimmin sen sisältämistä ravintokuiduista.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista terveysvaikutuksista.

Tutkimuksen perusteella täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pitemmän elämän. Samanlaisia tuloksia on saatu monissa tutkimuksissa aikaisemminkin, mutta havainnot lisäävät näyttöä entisestään.

Circulation-lehden julkaisemassa meta-analyysitutkimuksessa yhteydet näkyivät henkilöillä, jotka söivät vähintään kolme annosta eli noin 40 grammaa täysjyväviljaa päivittäin.

Tällöin riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin oli 25 prosenttia pienempi ja syöpään 14 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet täysjyväviljaa juuri lainkaan. Yhteydet koskivat myös vähemmän kuin kolme annosta päivässä täysjyväviljaa nauttivia, mutta vaikutus ei ollut yhtä suuri.

Analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 14 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 790 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Heistä 98 000 kuoli tutkimusten seurantojen aikana.

Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin ne johtuvat täysjyväviljojen sisältämistä ravintokuiduista. Tulokset tukevat nykyisiä ravitsemussuosituksia.

Arkisto

Ravintovalmisteesta ehkä apua Alzheimerin alkuvaiheessa
10.03.2016 14:10 INKERI HALONEN

Ravitsemus 10.03.2016 14:10 INKERI HALONEN


Tutkijat esittävät foolihappolisää elintarvikkeisiin
26.01.2016 13:10 VIRPI EKHOLM

Ravitsemus 26.01.2016 13:10 VIRPI EKHOLM


Pähkinät auttavat kolesterolin hallinnassa
23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM


Suomalaistutkija: Moni tarvitsee yhä kalsiumlisää
07.10.2015 10:40 INKERI HALONEN

Ravitsemus 07.10.2015 10:40 INKERI HALONEN


Kalsium ei ehkäise luunmurtumia – ei ruoasta eikä pillereistä saatuna
06.10.2015 09:41 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 06.10.2015 09:41 UUTISPALVELU DUODECIM


Kananmunat eivät lisää sydänriskejä
29.09.2015 09:47 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 29.09.2015 09:47 UUTISPALVELU DUODECIM