Täysjyvävilja pidentää elinikää
Ravitsemus 25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO
Täysjyväviljan terveyshyödyt johtuvat todennäköisimmin sen sisältämistä ravintokuiduista.
Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista terveysvaikutuksista.
Tutkimuksen perusteella täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pitemmän elämän. Samanlaisia tuloksia on saatu monissa tutkimuksissa aikaisemminkin, mutta havainnot lisäävät näyttöä entisestään.
Circulation-lehden julkaisemassa meta-analyysitutkimuksessa yhteydet näkyivät henkilöillä, jotka söivät vähintään kolme annosta eli noin 40 grammaa täysjyväviljaa päivittäin.
Tällöin riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin oli 25 prosenttia pienempi ja syöpään 14 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet täysjyväviljaa juuri lainkaan. Yhteydet koskivat myös vähemmän kuin kolme annosta päivässä täysjyväviljaa nauttivia, mutta vaikutus ei ollut yhtä suuri.
Analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 14 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 790 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Heistä 98 000 kuoli tutkimusten seurantojen aikana.
Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin ne johtuvat täysjyväviljojen sisältämistä ravintokuiduista. Tulokset tukevat nykyisiä ravitsemussuosituksia.
Aiheesta myös
Arkisto
Elvytystaidoilla voit pelastaa henkiä
|
Valproaatin käytön rajoituksia tarkennetaan
|
Testosteronilääkkeillä ei varmistettua yhteyttä sydänhaittavaikutuksiin
|
Jopa 30–50 prosenttia syövistä ehkäistävissä valinnoilla
|
Kannabiksella hoidetaan lääkäriltä salassa
|
Apteekkariliitto: Sotessa kehitettävä yhteistyötä apteekkien kanssa
|
Suojaudu neulanpistolta
|
Laskimotukos suurentaa kuolleisuutta vuosikymmeniksi
|
Allergia- ja astmaliitto: Malttia tuoksujen käyttöön
|
Joutsen apteekin puolesta kerätään adressia
|