Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Health Awards 2019 -finalistit valittu
10.12.2018 12:40 ERJA ELO

Palkitut 10.12.2018 12:40 ERJA ELO


Valeapteekki soittelee jälleen
05.12.2018 14:08 INKERI MERILUOTO

Valeapteekki 05.12.2018 14:08 INKERI MERILUOTO


Kunniamerkit Merja Kahelalle ja Olli Sillantakalle
05.12.2018 09:15 OLLI-PEKKA TIAINEN

Kunniamerkit 05.12.2018 09:15 OLLI-PEKKA TIAINEN


Fimea: Apteekit neuvovat itsehoitolääkkeiden käytössä varsin hyvin
03.12.2018 14:01 ERJA ELO

Apteekki palvelee 03.12.2018 14:01 ERJA ELO


Apteekkari Risto Kanerva Apteekkariliiton puheenjohtajaksi
30.11.2018 11:22 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkariliitto 30.11.2018 11:22 ERKKI KOSTIAINEN


Apteekkariliitto jakoi ansiomerkkejä
30.11.2018 11:21 ERKKI KOSTIAINEN

Palkitut 30.11.2018 11:21 ERKKI KOSTIAINEN


Kuolemantuomiosta krooniseksi sairaudeksi – testaa tietosi HIV:stä!
30.11.2018 11:03 INKERI MERILUOTO

HIV 30.11.2018 11:03 INKERI MERILUOTO


Yksinkertaista ja toimivaa - Seinäjoki pani kontrollit kuntoon
29.11.2018 11:50 INKERI MERILUOTO

Apteekki palvelee 29.11.2018 11:50 INKERI MERILUOTO


Lääketeollisuus Brexit-käänteistä: ”Varaudumme yhä sopimuksettomaan eroon”
27.11.2018 14:00 ERJA ELO, INKERI MERILUOTO

Lääkejakelu 27.11.2018 14:00 ERJA ELO, INKERI MERILUOTO


Terveydeksi! on viikon aikakauslehti
23.11.2018 10:46 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekki palvelee 23.11.2018 10:46 OLLI-PEKKA TIAINEN