Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


STM yrittää vauhdittaa Kanta-palveluiden taaperrusta
25.10.2019 15:09 OLLI-PEKKA TIAINEN

Digitalisaatio 25.10.2019 15:09 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkarista kuoriutui maratoonari
24.10.2019 14:32 INKERI MERILUOTO

Elämäntavat 24.10.2019 14:32 INKERI MERILUOTO


Syöpälääke paisuttaa Orionin tulosta
23.10.2019 14:05 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkekehitys 23.10.2019 14:05 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääkemuutokset piristivät vanhusta
23.10.2019 09:03 LAURA KOIVULA

Lääkitys kuntoon 23.10.2019 09:03 LAURA KOIVULA


Rintasyöpälääke letrotsolia on taas saatavilla
23.10.2019 08:38 ERJA ELO

Saatavuusongelmat 23.10.2019 08:38 ERJA ELO


Anemia raskauden alkupuolella lisää tarkkaavaisuushäiriön riskiä
22.10.2019 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 22.10.2019 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Pieni määrä Avonex-injektioliuosta vedetään pois markkinoilta
18.10.2019 14:45 EMMI PUUMALAINEN

Lääketurvallisuus 18.10.2019 14:45 EMMI PUUMALAINEN


Vanhusten lääkitysongelmien selvittäminen tehostuu
17.10.2019 12:18 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuus 17.10.2019 12:18 OLLI-PEKKA TIAINEN


Hyvästi räkätauti? Lääke flunssaan saattaakin löytyä
17.10.2019 09:02 VIRPI EKHOLM

flunssa 17.10.2019 09:02 VIRPI EKHOLM


Makeutettu parasetamoli aiheuttaa lasten lääkemyrkytyksiä
16.10.2019 10:01 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 16.10.2019 10:01 ERJA ELO