Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Oriolan toiminnasta löytyi tarkastuksessa useita puutteita – halusi salata Fimean raportin
22.01.2020 13:00 HANNA HYVÄRINEN

Lääkekuljetukset 22.01.2020 13:00 HANNA HYVÄRINEN


Uusi tutkimus nimeää avaintahot, joilla on valta ehkäistä antibioottiresistenssiä
21.01.2020 09:30 HANNA HYVÄRINEN

antibioottiresistenssi 21.01.2020 09:30 HANNA HYVÄRINEN


Reseptilääkkeet halpenivat, ruoka kallistui
20.01.2020 08:00 ERKKI KOSTIAINEN

hintakehitys 20.01.2020 08:00 ERKKI KOSTIAINEN


Norja esittää lääkkeiden vientirajoituksia lääkepulan torjumiseksi
16.01.2020 11:27 HANNA HYVÄRINEN

Saatavuusongelmat 16.01.2020 11:27 HANNA HYVÄRINEN


Lääkäripula pahenee edelleen – samalla lääkäreiden aikaa kuluu vääriin tehtäviin
15.01.2020 12:25 TARU VANHALA

Lääkäripula 15.01.2020 12:25 TARU VANHALA


Apta ja Farmasialiitto pääsivät neuvottelutulokseen
10.01.2020 12:35 ERKKI KOSTIAINEN

TYÖMARKKINAT 10.01.2020 12:35 ERKKI KOSTIAINEN


Apua, mikä lääkitys! Osastofarmaseutit selvittävät lääkityksiä päivystyksissä
10.01.2020 10:45 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 10.01.2020 10:45 ERJA ELO


Apteekkariliitto kommentoi Kauppalehden juttua
08.01.2020 11:26 ERKKI KOSTIAINEN

TALOUS 08.01.2020 11:26 ERKKI KOSTIAINEN


Hoivakotien lääkitys kuntoon uusin opein
07.01.2020 14:25 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 07.01.2020 14:25 ERJA ELO


KKV:n pääjohtaja leikkaisi lääketaksaa ja säätäisi apteekkiveroa
04.01.2020 18:56 ERKKI KOSTIAINEN

APTEEKKIVERO 04.01.2020 18:56 ERKKI KOSTIAINEN