Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Aptan toimitusjohtaja vaihtuu
13.03.2015 10:44 ERJA ELO

Nimitykset 13.03.2015 10:44 ERJA ELO


Geenitestit paljastavat statiineista erityisesti hyötyvät
13.03.2015 09:30 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 13.03.2015 09:30 UUTISPALVELU DUODECIM


Antikolinergiset lääkkeet saattavat suurentaa keuhkokuumeen vaaraa
11.03.2015 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 11.03.2015 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM


NSAID-lääkkeet riski osalle sydänpotilaista
10.03.2015 10:00 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 10.03.2015 10:00 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkelakipaketti raukeaa
09.03.2015 22:54 ERJA ELO

Lääkepolitiikka 09.03.2015 22:54 ERJA ELO


Tieto lääkeostoista aiempaa nopeammin apteekista Kelaan
09.03.2015 12:10 ERJA ELO

Apteekki palvelee 09.03.2015 12:10 ERJA ELO


Runsas lääkitys lisää iäkkäiden suusairauksia
06.03.2015 11:13 TIINA KUOSA

Lääkitys kuntoon 06.03.2015 11:13 TIINA KUOSA


Nikotiinilaastarit toimivat vain pitkään käytettyinä
06.03.2015 09:20 UUTISPALVELU DUODECIM, TIINA KUOSA

Itsehoito 06.03.2015 09:20 UUTISPALVELU DUODECIM, TIINA KUOSA


Ikäraja pois itsehoidon jälkiehkäisyltä
05.03.2015 12:17 TIINA KUOSA

Itsehoito 05.03.2015 12:17 TIINA KUOSA


Verenpaineen lääkehoito vähentää diabeetikon riskejä
05.03.2015 09:34 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 05.03.2015 09:34 UUTISPALVELU DUODECIM