Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Ministeri Mäntylä: En ole valmis purkamaan apteekkijärjestelmää
21.04.2016 13:21 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 21.04.2016 13:21 ERJA ELO


Suomalaiset kannattavat apteekkipalveluiden sääntelyä
21.04.2016 12:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 21.04.2016 12:00 INKERI HALONEN


Itsehoitolääkkeet sopivat allergiaoireisiin hyvin
21.04.2016 10:55 ERJA ELO

Itsehoito 21.04.2016 10:55 ERJA ELO


Itselääkityksestä julkaistiin Käypä hoito -suositus
21.04.2016 10:36 ERJA ELO

Itsehoito 21.04.2016 10:36 ERJA ELO


Tutkimus: Itsehoitolääkkeiden riskit epäselviä suomalaisille
21.04.2016 10:30

Itsehoito 21.04.2016 10:30


Apteekkaripäivät alkoivat – seuraa uutisointia verkon ja somen kautta
21.04.2016 09:30

Tapahtumat 21.04.2016 09:30


Reseptilääke apteekista lähes aina kerralla mukaan
20.04.2016 13:30 INKERI HALONEN

toimitusvarmuus 20.04.2016 13:30 INKERI HALONEN


Apteekkaripäivät alkavat torstaina – ensimmäistä kertaa uudella aikataululla
19.04.2016 14:15 INKERI HALONEN

Tapahtumat 19.04.2016 14:15 INKERI HALONEN


Seitsemän veljeksen apteekille tunnustusta sydänterveyden edistämisestä
19.04.2016 10:02 INKERI HALONEN

Liikkujan Apteekki 19.04.2016 10:02 INKERI HALONEN


Hoitoammattilaisilta selkeä palaute – konellinen lääkejakelu antaa aikaa hoitotyöhön
18.04.2016 10:46 ERJA ELO

Annosjakelu 18.04.2016 10:46 ERJA ELO