Suomalaiskeksintö nopeuttaa huumetestausta
20.04.2010 13:05
Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa on kehitetty herkkä analyysimenetelmä, jolla monien huumausainenäytteiden määritysaika laskee murto-osaan entisestä.
DAPPI-menetelmällä (desorption atmospheric pressure photoionization) analyysi tapahtuu näytteen pinnalta, eikä tutkittavia yhdisteitä tarvitse erikseen muuttaa nestemäiseen tai kaasumaiseen muotoon. Tabletti, kasvin osa, kudosleike tai muu kappale voidaan asettaa sellaisenaan tutkimuslaitteistoon.
Esikäsittely, mittaaminen ja tulosten käsittely kestävät viitisen minuuttia, jonka jälkeen voidaan kirjoittaa lausunto. Aiemmilla tekniikoilla vastaavan näytteen käsittelyyn kului tunteja; tulokset saatiin käytännössä vasta seuraavana päivänä.
Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio on ottanut DAPPI:n koekäyttöön. Ensimmäinen uuteen menetelmään pohjautuva huumausainelausunto kirjoitettiin khat-kasvista, jonka entinen analysointimenetelmä oli erityisen pitkällinen.
Analyysimenetelmä soveltuu myös laajemman rikosteknisen näytekirjon tutkimiseen. Akatemiatutkija Tiina Kauppilan mukaan DAPPI:n avulla voidaan periaatteessa tutkia esimerkiksi veri- ja virtsanäytteitä, räjähdysaineita, hyönteismyrkkyjä hedelmien pinnalta ja tehdä musteanalyysejä.
Muihin maailmalla käytettyihin vastaaviin analyysimenetelmiin verrattuna farmasian tiedekunnassa kehitetty analyysi vaikuttaa monessa suhteessa herkemmältä. Patenttihakemus on ollut vireillä vuodesta 2007. (EE)
Arkisto
Reseptilääkkeet halpenivat, taksimatkat kallistuivat
|
Apteekit toimialoista vastuullisimpia
|
Liberalisointi on vähentänyt apteekkien työntekijöitä
|
Kalevauva-kampanjasta lukion oppimateriaalia
|
Kolmella terveystekijällä saa yhdeksän tervettä vuotta
|
Mediuutiset haastaa apteekit mukaan Kiitä kollegaa -kampanjaan
|
Apteekkien kannattavuuserot ovat kasvaneet
|
Antibioottialtistus raskauden aikana yhteydessä varhain alkavaan Crohnin tautiin
|
Liikakilot yhteydessä munuaisten toiminnan heikentymiseen
|
Hila: Migreenilääke Aimovig saa korvattavuuden
|
