Tuoreen tutkimuksen mukaan tehokkaampaa olisi myöntää lyhyempiä mutta vahvempia patentt... Lue lisää »

Eturauhassyöpään tarkoitetun darolutamidin etappimaksu nosti tammi-syyskuun liikevoiton... Lue lisää »

Seuraavaksi markkinoille on tulossa semaglutidi, Suomessa tutkitaan myös anemialääkkeen... Lue lisää »

Bayer kaupallistaa maailmanlaajuisesti, Orion vastaa tuotteen valmistuksesta. Lue lisää »

Baloksaviirimarboksiili lyhentää influenssan oireita ja pienentää viruskuormaa enemmän ... Lue lisää »

Suolistobakteerit voivat suojata verenpaineen kohoamiselta

Lääkekehitys   16.11.2017 10:25  UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE

INGIMAGE,

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, suolan verenpainevaikutuksia voi mahdollisesti hillitä syömällä hyödyllisiä bakteerikantoja ylläpitäviä probiootteja.

Suoliston bakteerit saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuttaa siihen, kohottaako runsassuolainen ruoka verenpainetta vai ei.

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, suolan verenpainevaikutuksia voi mahdollisesti hillitä syömällä hyödyllisiä bakteerikantoja ylläpitäviä probiootteja.

Arvostetussa Nature-lehdessä julkaistut tulokset ovat alustavia, mutta hyvin mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat suoliston bakteerien, mutta myös kehon immuunijärjestelmän vaikuttavan verenpaineeseen.

Tulokset perustuvat kahteen erilliseen kokeeseen, joista toisessa hiirille syötettiin kahden viikon ajan runsassuolaista ruokaa ja niitä verrattiin normaalisuolaista ruokaa saaneisiin verrokkihiiriin.

Tutkijat havaitsivat, että runsassuolainen ruokavalio vähensi huomattavasti suoliston Lactobacillus murinus -bakteerien kantoja, minkä lisäksi tulehdusta aiheuttavat Th17-solut lisääntyivät ja hiirten verenpaine nousi.

Tilanne kuitenkin nopeasti muuttui, kun kohonnutta verenpainetta poteville hiirille syötettiin Lactobacillus murinusta sisältävää probioottivalmistetta. Tällöin Th17-solut alkoivat vähentyä ja verenpaine laski.

Toisessa tutkimuksessa 12 koehenkilöä noudatti runsassuolaista ruokavaliota kahden viikon ajan, mikä aiheutti samanlaisen lactobacillus-bakteerien vähenemisen, Th17-solujen lisääntymisen ja verenpaineen nousun kuin hiirillä.

Suolaan liittyvät haitalliset muutokset kuitenkin estyivät, kun osallistujat söivät yleisesti käytettyä probioottivalmistetta viikon ajan ennen runsassuolaisen ruokavalion aloittamista. Tällöin suoliston lactobacillus-kannat pysyivät ennallaan eikä verenpaine noussut suolasta huolimatta.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena suolistobakteerien ja kehon immuunijärjestelmän osuudesta verenpaineen kohoamisessa, mutta he varoittavat tulkitsemasta tuloksia liian rohkeasti.

Suolan käytön vähentäminen on edelleen tärkein tapa laskea verenpainetta eikä probioottien mahdolliset hyödyt muuta tätä.

Arkisto


Uudella menetelmällä vauhtia lääkekehitykseen
08.09.2015 08:23 TIINA KUOSA

Lääkekehitys 08.09.2015 08:23 TIINA KUOSA


Ensimmäinen 3D-tulostettu reseptilääke hyväksyttiin
04.08.2015 13:00 INKERI HALONEN

Lääkekehitys 04.08.2015 13:00 INKERI HALONEN


Harvinaisille lääkkeille ennätysmäärä myyntilupia
13.02.2015 08:44

harvinaislääkkeet 13.02.2015 08:44


Suomalaisten perimä kiinnostaa lääkekehittäjiä
01.08.2014 12:37

Lääkekehitys 01.08.2014 12:37


Risikko: Lääkekehityksen organisoinnissa petrattavaa
13.05.2014 11:02

Lääkekehitys 13.05.2014 11:02


Uusia menetelmiä lääkkeiden yhteisvaikutusten ennustamiseen
25.05.2012 09:24

Lääkekehitys 25.05.2012 09:24