Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suolistobakteerit voivat suojata verenpaineen kohoamiselta

Lääkekehitys   16.11.2017 10:25  UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE

INGIMAGE,

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, suolan verenpainevaikutuksia voi mahdollisesti hillitä syömällä hyödyllisiä bakteerikantoja ylläpitäviä probiootteja.

Suoliston bakteerit saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuttaa siihen, kohottaako runsassuolainen ruoka verenpainetta vai ei.

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, suolan verenpainevaikutuksia voi mahdollisesti hillitä syömällä hyödyllisiä bakteerikantoja ylläpitäviä probiootteja.

Arvostetussa Nature-lehdessä julkaistut tulokset ovat alustavia, mutta hyvin mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat suoliston bakteerien, mutta myös kehon immuunijärjestelmän vaikuttavan verenpaineeseen.

Tulokset perustuvat kahteen erilliseen kokeeseen, joista toisessa hiirille syötettiin kahden viikon ajan runsassuolaista ruokaa ja niitä verrattiin normaalisuolaista ruokaa saaneisiin verrokkihiiriin.

Tutkijat havaitsivat, että runsassuolainen ruokavalio vähensi huomattavasti suoliston Lactobacillus murinus -bakteerien kantoja, minkä lisäksi tulehdusta aiheuttavat Th17-solut lisääntyivät ja hiirten verenpaine nousi.

Tilanne kuitenkin nopeasti muuttui, kun kohonnutta verenpainetta poteville hiirille syötettiin Lactobacillus murinusta sisältävää probioottivalmistetta. Tällöin Th17-solut alkoivat vähentyä ja verenpaine laski.

Toisessa tutkimuksessa 12 koehenkilöä noudatti runsassuolaista ruokavaliota kahden viikon ajan, mikä aiheutti samanlaisen lactobacillus-bakteerien vähenemisen, Th17-solujen lisääntymisen ja verenpaineen nousun kuin hiirillä.

Suolaan liittyvät haitalliset muutokset kuitenkin estyivät, kun osallistujat söivät yleisesti käytettyä probioottivalmistetta viikon ajan ennen runsassuolaisen ruokavalion aloittamista. Tällöin suoliston lactobacillus-kannat pysyivät ennallaan eikä verenpaine noussut suolasta huolimatta.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena suolistobakteerien ja kehon immuunijärjestelmän osuudesta verenpaineen kohoamisessa, mutta he varoittavat tulkitsemasta tuloksia liian rohkeasti.

Suolan käytön vähentäminen on edelleen tärkein tapa laskea verenpainetta eikä probioottien mahdolliset hyödyt muuta tätä.

Arkisto


Arvioinnilla parempi sitoutuminen lääkehoitoon
23.07.2020 09:27 MARIA MÄKELÄ

Lääkitys kuntoon 23.07.2020 09:27 MARIA MÄKELÄ


Tutkimus: Probiootit eivät vähennä antibioottien tarvetta vanhuksilla
21.07.2020 09:14 UUTISPALVELU DUODECIM

Probiootit 21.07.2020 09:14 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekkariksi epidemian keskellä
20.07.2020 11:53 HANNA HYVÄRINEN

Kentältä 20.07.2020 11:53 HANNA HYVÄRINEN


Tutkija haluaa tuoda toivoa syöpää sairastaville – työ voi auttaa myös koronan ehkäisyssä
17.07.2020 09:40 HANNA HYVÄRINEN

Syöpä 17.07.2020 09:40 HANNA HYVÄRINEN


Ensin tuli epidemia, sitten iso vesivahinko
16.07.2020 08:52 HANNA HYVÄRINEN

Apteekki palvelee 16.07.2020 08:52 HANNA HYVÄRINEN


Ihmisten kohtaamisessa on läsnä koko eletty elämä – myös palvelutilanteissa
15.07.2020 08:18 HANNA HYVÄRINEN

Henkilöhaastattelu 15.07.2020 08:18 HANNA HYVÄRINEN


Tehokas jäteveden puhdistus vähentää lääkkeiden ympäristökuormitusta
13.07.2020 08:00 TARU VANHALA

Lääke 13.07.2020 08:00 TARU VANHALA


EMA vaatii rajoituksia lääkkeiden nitrosamiinipitoisuuksiin
10.07.2020 14:34 TARU VANHALA

Lääketurvallisuus 10.07.2020 14:34 TARU VANHALA


Lääkkeiden saatavuutta turvataan lainmuutoksilla
09.07.2020 15:47 ERKKI KOSTIAINEN

09.07.2020 15:47 ERKKI KOSTIAINEN


Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja apteekin työntekijään
09.07.2020 10:40 ERKKI KOSTIAINEN

Tutkimus 09.07.2020 10:40 ERKKI KOSTIAINEN