Suola halvaannuttaa miljoonia
26.11.2009 08:22
Suolan käytön puolittaminen säästäisi 1,2 miljoonaa ihmistä aivohalvaukselta ja 3 miljoonaa ihmistä sydän- ja verisuonitautien oireilta joka vuosi.
Valtaosa maailman ihmisistä syö suolaa noin 10 grammaa päivässä, mikä on kaksinkertaisesti suosituksia enemmän. Suolan käytön vähentäminen 5 grammaan ehkäisisi joka viidennen aivohalvauksen ja neljänneksen sydän- ja verisuonitaudeista.
Tiedot ilmenevät British Medical Journalissa julkaistusta katsaustutkimuksesta, jossa yhdistettiin 13 suolatutkimuksen aineistot. Yhteensä ne koostuivat yli 170 000 ihmisen tiedoista. Tutkimukset oli tehty Suomessa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa. Seuranta-ajat vaihtelivat 3,5 vuodesta 19 vuoteen.
Suolan käyttöä ei voida vähentää vain kansalaisten valistuksella, sillä merkittävä osa saamastamme suolasta lisätään ruokaan elintarviketeollisuudessa ja esimerkiksi ravintoloiden keittiöissä, tutkijat kirjoittavat.
Sydän- ja verisuonitaudit ovat maailmanlaajuisesti yleisin yli 60-vuotiaiden ja toiseksi yleisin 15-59-vuotiaiden kuolinsyy. (UP Duodecim)
Arkisto
Generation Green ei selvinnyt finaaliin
|
FIP:ltä apua ja ohjeita pakolaiskriisiin
|
Läpimurto tutkimuksessa: allergiarokote markkinoille 5-10 vuodessa?
|
STM ehdottaa apteekkimaksun korottamista osana lääkesäästöjä
|
FIP käynnistyi Düsseldorfissa
|
Tupakointi mahdollisesti diabeteksen riskitekijä
|
Kananmunat eivät lisää sydänriskejä
|
Viranomaisvalvonta kattaa myös apteekkareiden yhtiöt
|
Kiinnostaako kehitysyhteistyö? Pharmaciens Sans Frontières aloittamassa Suomessa
|
Kirsti Torniaisesta Vuoden Proviisori 2015
|