Sokerilimun vaihtaminen kahviin pienentäisi diabetesriskiä
diabetes 22.08.2019 08:35 UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE
Sokerilimuja suosivista noin viidenneksen harvempi olisi sairastunut, jos he olisivat limun sijaan juoneet kahvia tai teetä.
Sokeroituja virvoitusjuomia runsaasti nauttivat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tuota vaaraa voisi kuitenkin helposti pienentää vaihtamalla limut esimerkiksi kahviin tai teehen.
Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 28 000 aikuisen juomatottumuksia ja terveystietoja vuosilta 1992–2007. Osallistujista 12 000 sairasti tyypin 2 diabetesta.
Analyysin perusteella paljon sokeroituja virvoitusjuomia nauttivat sairastuivat muita todennäköisemmin, ja paljon kahvia ja teetä juovat muita epätodennäköisemmin.
Aineiston avulla tutkijat laskivat, että sokerilimuja suosivista noin viidenneksen harvempi olisi sairastunut, jos he olisivat limun sijaan juoneet kahvia tai teetä. Muutos havaittiin laskelmassa, jossa 2,5 dl limua korvattiin vastaavalla määrällä kahvia tai teetä.
Sokeroitujen juomien runsas nauttiminen on yhdistetty diabeteksen lisäksi myös metaboliseen oireyhtymään, lihavuuteen sekä korkeaan verenpaineeseen.
Sokeroitujen juomien lisäksi kuitenkin monet elintavat vaikuttavat diabeteksen syntyyn, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Tulosten valossa on kuitenkin todennäköistä, että sokerilimujen korvaaminen muilla, terveellisemmillä juomilla voisi pienentää monien sairastumisriskiä.
Tutkimus julkaistiin The Journal of Nutritionissa.
Aiheesta myös
Arkisto
Propofolin väärinkäyttö yleistynyt Yhdysvalloissa
|
Oriola jakautuu
|
Ravintolisästä löytyi jälleen lääkeainetta
|
Jukka Mönkkönen hakee Itä-Suomen yliopiston rehtoriksi
|
Reijo Kärkkäisen muotokuva paljastettiin
|
EMEA: Sikainfluenssarokotteet lupaavia
|
Kuumelääkkeet eivät estä lasten kuumekouristusten uusiutumista
|
Diabeteksen hoidon kustannukset räjähtämässä käsiin
|
Suomalaisten tietämys kalsiumin tarpeesta heikkoa
|
Fimealle asiakaslähtöinen organisaatio
|