Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Ruokavaliolla on yhteys masennusriskiin

05.09.2013 09:48

,

Ravintoaineista folaatti näyttää suojaavan masennukselta. Myös kahvin juominen on yhteydessä alentuneeseen masennusriskiin.

Ruokavalion laatu saattaa ennustaa masennusriskiä keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä miehillä, osoittaa terveystieteiden maisteri Anu Ruususen väitöstutkimus. Seuranta-aineistoon perustuva tutkimus tukee oletusta, että ruokavaliolla voi olla merkitystä masennuksen ennaltaehkäisyssä.

Masentuneiden ruokavalio on usein laadultaan terveiden ruokavaliota heikompi ja yksipuolisempi. Tähän asti on kuitenkin ollut epäselvää, onko terveiden ruokavalion laadulla, ruoka-aineiden käytöllä ja ravintoaineiden saannilla yhteyttä riskiin sairastua masennukseen.

Terveellisten ruokailutottumusten eli kasvisten, hedelmien, marjojen, täysjyväviljan, kanan, kalan ja vähärasvaisten juustojen syömisen havaittiin olevan yhteydessä vähentyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen ja pienentyneeseen masennusriskiin seurannan aikana.

Vastaavasti epäterveellisemmän ruokavalion eli makkaroiden, lihavalmisteiden, sokeroitujen jälkiruokien, sokeripitoisten juomien, valmisruokien, vaalean vehnäleivän ja perunavalmisteiden syöminen oli yhteydessä lisääntyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen.

Masennus helpottuu laihtumalla

Ravintoaineista folaatin saanti näytti suojaavan masennukselta. Masennuksen riski oli yli kaksinkertainen niillä, joilla ruokavalion folaatin saanti oli vähäisintä, verrattuna folaattia eniten saaviin. Folaatin merkittävimmät lähteet ovat kasvikset, hedelmät, marjat, täysjyvävilja, liha ja maksa.

Lisäksi kahvin juomisen havaittiin olevan yhteydessä alentuneeseen masennusriskiin.

Aikaisemmin rasvaisesta kalasta saatavat omega-3-rasvahapot on yhdistetty vähäisempään masennusriskiin, mutta tässä tutkimuksessa yhteyttä ei havaittu.

Väitöskirjatutkimus perustuu pääasiassa Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen (SVVT) seuranta-aineistoon, joka käynnistyi Kuopion alueella 1980-luvun alkupuolella. Tutkittavia oli tämän väitöskirjan osatutkimuksissa mukana yli 2000 ja heitä seurattiin lähes 20 vuoden ajan.

Masennusoireiden helpottuminen näyttää liittyvän muun muassa painonlaskuun. Terveellisistä ruokailutottumuksista voi olla hyötyä masennuksen ennaltaehkäisyssä.

Terveystieteiden maisteri Anu Ruususen väitöskirja Diet and depression – An epidemiological study (Ruokavalio ja masennus – epidemiologinen tutkimus) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 13. syyskuuta.

ERJA ELO

Arkisto


Työryhmä virittää lääkehuoltoa sote-uudistukseen
22.11.2013 16:03

22.11.2013 16:03


Ritala ja Kanerva jatkavat varapuheenjohtajina
22.11.2013 13:20

22.11.2013 13:20


Apteekkariliitto palkitsi ansioituneita
22.11.2013 13:18

22.11.2013 13:18


Apteekkarit mukaan talkoisiin
22.11.2013 12:06

22.11.2013 12:06


Pähkinöitä syövät elävät pitempään
21.11.2013 10:19

21.11.2013 10:19


Fimea tarkensi melatoniinivalmisteiden luokittelua
20.11.2013 15:16

20.11.2013 15:16


Marja Airaksiselle Albert Wuokon palkinto
16.11.2013 18:38

16.11.2013 18:38


Kokkolan Keskusapteekki on Vuoden opetusapteekki
16.11.2013 17:00

Tunnustukset 16.11.2013 17:00


Iloiset opiskelijat
16.11.2013 17:00

16.11.2013 17:00


Risikko ei kannata sääntelyn vähentämistä lääkehuollossa
15.11.2013 11:04

15.11.2013 11:04