Riskiryhmillä petrattavaa ruokavaliossa
03.01.2014 11:57
Tutkimuksessa havaittiin, että pohjoismaisista aineksista koottu ruokavalio parantaa muun muassa kolesteroliarvoja.
Vain harva metabolista oireyhtymää sairastava tai sairastumisriskissä oleva syö ravitsemussuositusten mukaan, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Vain harvat metabolista oireyhtymää sairastavat tai sairastumisriskissä olevat syövät ravitsemussuositusten mukaisesti. Valtaosa saa ruokavaliostaan liikaa suolaa ja kovaa rasvaa sekä liian vähän kuitua ja pehmeää rasvaa. Moni saa myös liian vähän D-vitamiinia. Tulokset käyvät ilmi Itä-Suomen yliopiston johtamasta pohjoismaisesta SYSDIET-tutkimuksesta.
Metaboliseen oireyhtymään liittyy kohonnut diabeteksen ja sydäntautien riski. Riskiryhmään kuuluville olisi sairastumisen ehkäisemiseksi erityisen tärkeää syödä suositusten mukaisesti.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että pohjoismaisista aineksista koottu suositusten mukainen ruokavalio parantaa muun muassa kolesteroliarvoja ja pienentää näin sepelvaltimotaudin riskiä. Terveellinen pohjoismainen ruokavalio myös vähentää metaboliseen oireyhtymään liittyvän tulehdustekijän määrää.
Tulosten perusteella Pohjoismaissa tulisikin panostaa entistä enemmän ruokavalion arviointiin ja ruokavalioneuvontaan henkilöille, joilla on metabolisen oireyhtymän piirteitä.
Tulokset julkaistiin Food & Nutrition Research –lehdessä.
INKERI HALONEN
Arkisto
Etulinjassa - näin koronaepidemian alku koettiin apteekeissa
|
Suomalaiset kehittäisivät apteekkeja osana terveydenhuoltoa
|
Elinsiirtolääkkeistä apua COVID-19-tautiin?
|
Rutiinitarkastuksessa karsiutui kaksi lääkettä
|
Koronaviruksen hiljentämässä apteekissa opiskellaan ahkerasti
|
Apteekkariliiton jäsenapteekit mukaan Helsinki-avun yhteistyöhön
|
Väärä tieto leviää kuin virus itse
|
Koronaepidemia hiljensi myös osan apteekeista
|
Ensin tultiin joukolla apteekkiin, sitten ryhdyttiin tilaamaan lääkkeet kotiin
|
Apteekkihenkilöstö koronavirustestauksen piiriin
|