Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Probioottien hyödyistä uutta tietoa

25.05.2012 09:49 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Probiootit saattavat ehkäistä tai lievittää rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia elimistössä. Niistä on apua myös allergisissa tulehduksissa, selviää tänään tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Probioottien on aiemmin todettu tasapainottavan suoliston mikrobistoa ja toimintaa. Nyt niiden käyttö tulehduksellisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on herättänyt kasvavaa kiinnostusta.

FM Anna Oksaharju selvitti väitöstutkimuksessaan, miten terveysvaikutteiset bakteerit vaikuttavat syöttösoluihin ja tulehdusreaktioon.

Suoliston mikrobiston koostumuksesta on löydetty eroja terveiden ja tulehduksellisia sairauksia, kuten ateroskleroosia eli valtimonrasvoittumistautia, allergiaa ja suolistosairauksia sairastavien henkilöiden välillä.

Ateroskleroottisten valtimoiden seinämien kertymistä on puolestaan löytynyt tiettyjä bakteereja, joiden on havaittu lisäävän tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä immuunipuolustukseen kuuluvista syöttösoluista ja näin edistävän valtimonrasvoittumistaudin etenemistä.

Väitöskirjatyön mukaan kaksi maitohappobakteerikantaa, Lactobacillus rhamnosus GG ja Lactobacillus rhamnosus Lc705, vähensi useiden syöttösolun allergisessa reaktiossa vaikuttavien geenien aktivaatiota. Koe-eläinmallissa Lactobacillus rhamnosus GG ja Propionibacter freudenreichii ssp. shermanii JS helpottivat rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa tulehdusta.

– Näyttääkin siltä, että probiootit saattaisivat ehkäistä tai lievittää allergista tulehdusta sekä rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia syöttösolujen kautta, Oksanharju sanoo.

FM Anna Oksaharjun väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tänään. (MS)

Arkisto


Tutkija: Kosmetiikkayliherkkyydet yleistyvät Suomessa
22.12.2017 09:04 ERJA ELO

kosmetiikka 22.12.2017 09:04 ERJA ELO


Ripulilääkkeen väärinkäyttöön liittyvät kuolemat lisääntyneet Ruotsissa
21.12.2017 12:25

Potilasturvallisuus 21.12.2017 12:25


PGEU nimitti uuden pääsihteerin
21.12.2017 12:04 INKERI HALONEN

Nimitykset 21.12.2017 12:04 INKERI HALONEN


Ihosairauksiin apua suomalaista marjoista – polyfenolit kiinnostavat Japanissakin
21.12.2017 09:23 ERJA ELO

kosmetiikka 21.12.2017 09:23 ERJA ELO


Oriolan toimitusjohtaja vaihtuu
19.12.2017 09:15

Lääketukut 19.12.2017 09:15


Luonnonkosmetiikka pyrkii apteekkeihin – lisää tutkimustietoa kaivataan
19.12.2017 09:14 ERJA ELO

kosmetiikka 19.12.2017 09:14 ERJA ELO


Henkilökohtaiset syyt ratkaisivat – lääketeollisuuden päällikkö alkoi valmistaa kosmetiikkaa itse
18.12.2017 09:04 ERJA ELO

kosmetiikka 18.12.2017 09:04 ERJA ELO


Biosimilaarien säästöt jäävät osin hyödyntämättä
15.12.2017 13:15 VIRPI EKHOLM

Lääkekorvaukset 15.12.2017 13:15 VIRPI EKHOLM


Uudet biologiset kolesterolilääkkeet rajoitetusti korvattaviksi
14.12.2017 13:13 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 14.12.2017 13:13 VIRPI EKHOLM


Mitä Oriolan jakelukriisi opetti?
13.12.2017 09:03 ERJA ELO

Lääkejakelu 13.12.2017 09:03 ERJA ELO