Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Probioottien hyödyistä uutta tietoa

25.05.2012 09:49 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Probiootit saattavat ehkäistä tai lievittää rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia elimistössä. Niistä on apua myös allergisissa tulehduksissa, selviää tänään tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Probioottien on aiemmin todettu tasapainottavan suoliston mikrobistoa ja toimintaa. Nyt niiden käyttö tulehduksellisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on herättänyt kasvavaa kiinnostusta.

FM Anna Oksaharju selvitti väitöstutkimuksessaan, miten terveysvaikutteiset bakteerit vaikuttavat syöttösoluihin ja tulehdusreaktioon.

Suoliston mikrobiston koostumuksesta on löydetty eroja terveiden ja tulehduksellisia sairauksia, kuten ateroskleroosia eli valtimonrasvoittumistautia, allergiaa ja suolistosairauksia sairastavien henkilöiden välillä.

Ateroskleroottisten valtimoiden seinämien kertymistä on puolestaan löytynyt tiettyjä bakteereja, joiden on havaittu lisäävän tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä immuunipuolustukseen kuuluvista syöttösoluista ja näin edistävän valtimonrasvoittumistaudin etenemistä.

Väitöskirjatyön mukaan kaksi maitohappobakteerikantaa, Lactobacillus rhamnosus GG ja Lactobacillus rhamnosus Lc705, vähensi useiden syöttösolun allergisessa reaktiossa vaikuttavien geenien aktivaatiota. Koe-eläinmallissa Lactobacillus rhamnosus GG ja Propionibacter freudenreichii ssp. shermanii JS helpottivat rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa tulehdusta.

– Näyttääkin siltä, että probiootit saattaisivat ehkäistä tai lievittää allergista tulehdusta sekä rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia syöttösolujen kautta, Oksanharju sanoo.

FM Anna Oksaharjun väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tänään. (MS)

Arkisto


Apteekeissa luotettavimmat ammattilaiset
03.07.2014 11:33

Luottamus 03.07.2014 11:33


Santen osti MSD:n silmälääkkeet
02.07.2014 10:42

02.07.2014 10:42


Apteekkiasiaa SuomiAreenalla Porissa
01.07.2014 13:00

01.07.2014 13:00


Laura Räty sosiaali- ja terveysministeriksi
23.06.2014 13:20

23.06.2014 13:20


EMA arvioi ibuprofeenin turvallisuutta
17.06.2014 17:14

17.06.2014 17:14


Lääkkeet halpenevat, ruoka kallistuu
17.06.2014 12:42

17.06.2014 12:42


Jukka Mönkkönen Itä-Suomen yliopiston rehtoriksi
13.06.2014 13:15

13.06.2014 13:15


Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto asetettu
12.06.2014 16:42

12.06.2014 16:42


Yli puolella keski-ikäisistä hoitoa vaativa ihosairaus
10.06.2014 11:56

10.06.2014 11:56


D-vitamiinilisät eivät helpota aikuisen astmaa
10.06.2014 09:56

D-vitamiini 10.06.2014 09:56