Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Probioottien hyödyistä uutta tietoa

25.05.2012 09:49 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Probiootit saattavat ehkäistä tai lievittää rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia elimistössä. Niistä on apua myös allergisissa tulehduksissa, selviää tänään tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Probioottien on aiemmin todettu tasapainottavan suoliston mikrobistoa ja toimintaa. Nyt niiden käyttö tulehduksellisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on herättänyt kasvavaa kiinnostusta.

FM Anna Oksaharju selvitti väitöstutkimuksessaan, miten terveysvaikutteiset bakteerit vaikuttavat syöttösoluihin ja tulehdusreaktioon.

Suoliston mikrobiston koostumuksesta on löydetty eroja terveiden ja tulehduksellisia sairauksia, kuten ateroskleroosia eli valtimonrasvoittumistautia, allergiaa ja suolistosairauksia sairastavien henkilöiden välillä.

Ateroskleroottisten valtimoiden seinämien kertymistä on puolestaan löytynyt tiettyjä bakteereja, joiden on havaittu lisäävän tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä immuunipuolustukseen kuuluvista syöttösoluista ja näin edistävän valtimonrasvoittumistaudin etenemistä.

Väitöskirjatyön mukaan kaksi maitohappobakteerikantaa, Lactobacillus rhamnosus GG ja Lactobacillus rhamnosus Lc705, vähensi useiden syöttösolun allergisessa reaktiossa vaikuttavien geenien aktivaatiota. Koe-eläinmallissa Lactobacillus rhamnosus GG ja Propionibacter freudenreichii ssp. shermanii JS helpottivat rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa tulehdusta.

– Näyttääkin siltä, että probiootit saattaisivat ehkäistä tai lievittää allergista tulehdusta sekä rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia syöttösolujen kautta, Oksanharju sanoo.

FM Anna Oksaharjun väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tänään. (MS)

Arkisto


Burana-Caps-valmiste vedetään pois myynnistä
24.11.2015 11:45 TIINA KUOSA

Lääketurvallisuus 24.11.2015 11:45 TIINA KUOSA


Lääkekorvaussäästöt puolittuivat
24.11.2015 11:08 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 24.11.2015 11:08 INKERI HALONEN


Ensimmäinen kipulääke lisäneuvontaa vaativaksi itsehoitolääkkeeksi
24.11.2015 09:00 INKERI HALONEN

Itsehoito 24.11.2015 09:00 INKERI HALONEN


Pähkinät auttavat kolesterolin hallinnassa
23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM


Eija Kari ja Sirpa Peura Apteekkariliiton varapuheenjohtajiksi
20.11.2015 13:34 ERJA ELO

Apteekkariliitto 20.11.2015 13:34 ERJA ELO


Apteekkariliitto palkitsi ansiomerkeillä
20.11.2015 11:16 ERJA ELO

Palkitut 20.11.2015 11:16 ERJA ELO


Itä-Suomen yliopistolle iso lahjoitus Turusen Säätiöltä
19.11.2015 11:58 INKERI HALONEN

Koulutus 19.11.2015 11:58 INKERI HALONEN


Teemapäivä muistuttaa antibioottien vastuullisesta käytöstä
18.11.2015 09:48 ERJA ELO

antibioottiresistenssi 18.11.2015 09:48 ERJA ELO


Infektiot kasvattavat lapsella riskiä psoriaasiin – antibiootit eivät
18.11.2015 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

antibiootit 18.11.2015 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Oppiva työyhteisö -palkinto KYSin sairaala-apteekille
14.11.2015 13:00 ERJA ELO

Palkitut 14.11.2015 13:00 ERJA ELO