Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Pähkinöitä syövät elävät pitempään

21.11.2013 10:19 ISTOCKPHOTO

kuva: iStockphoto, kuva: iStockphoto

Pähkinät eivät myöskään lihota, vaikka niissä on runsaasti rasvaa ja energiaa, yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset osoittavat.

Päivittäinen pähkinöiden syöminen saattaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan auttaa elämään pitempään ja terveempänä.

Pähkinät eivät myöskään lihota, vaikka niissä on runsaasti rasvaa ja energiaa, tulokset osoittavat.

Havainnot perustuvat 16 000 naisen ja 11 000 miehen 30-vuotiseen seurantaan, ja niiden perusteella päivittäin pähkinöitä syövät välttyivät kuolemalta noin viidenneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät syöneet lainkaan pähkinöitä.

Samanlainen ilmiö todettiin myös osallistujilla, jotka nauttivat pähkinöitä muutaman kerran viikossa, kerran viikossa tai harvemminkin, mutta yhteys oli heikompi.

Kun pähkinöiden syöjiä tarkasteltiin yhtenä ryhmänä, heidän kuolleisuutensa seurannan aikana oli seitsemän prosenttia alhaisempi kuin osallistujien, joiden ruokavalioon pähkinät eivät kuuluneet.

Pähkinöitä nauttivat välttyivät etenkin sydäntautien aiheuttamilta kuolemilta, mutta myös syöpäkuolemat sekä hengityssairauksien aiheuttamat kuolemat olivat heillä harvinaisempia.

Tutkijat pitävät tuloksiaan merkittävinä, sillä vaikka pähkinät ja niiden monet eri ainesosat on tiedetty terveellisiksi tätäkin ennen, niiden vaikutus kuolleisuuteen on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Tulokset viittaavat myös siihen, etteivät pähkinöitä säännöllisesti syövät ole sen lihavampia kuin muutkaan, vaikka pähkinöissä on runsaasti rasvoja ja energiaa. Pähkinöiden ystävät olivat päinvastoin hieman muita hoikempia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Farmaseuttinen yhdistys jakaa apurahoja
03.01.2020 10:02 ERKKI KOSTIAINEN

Apurahat 03.01.2020 10:02 ERKKI KOSTIAINEN


Tule hyvä kakku – Stefan Wentjärvi leipoo Esperille uutta alkua
02.01.2020 09:22 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuus 02.01.2020 09:22 OLLI-PEKKA TIAINEN


Koivuallergian siedätys onnistuu vihdoin kotona
31.12.2019 11:25 VIRPI EKHOLM

allergia 31.12.2019 11:25 VIRPI EKHOLM


Farmasialiitto käynnistää työtaistelutoimet
22.12.2019 20:05 ERKKI KOSTIAINEN

Työmarkkinat 22.12.2019 20:05 ERKKI KOSTIAINEN


Kauppakeskukset imevät apteekkeja – apteekkarit kertovat miksi
19.12.2019 11:50 TARU TAIPALE

Apteekkijärjestelmä 19.12.2019 11:50 TARU TAIPALE


Probioottivoide voisi auttaa atoopikkoa
19.12.2019 10:52 VIRPI EKHOLM

allergia 19.12.2019 10:52 VIRPI EKHOLM


Ikämiehen vatsavaivat katosivat
17.12.2019 12:35 PILVI MOBERG

Lääkitys kuntoon 17.12.2019 12:35 PILVI MOBERG


Diabetekselta suojaavan geenivirheen mekanismi selvisi
16.12.2019 12:01 VIRPI EKHOLM

diabetes 16.12.2019 12:01 VIRPI EKHOLM


Lääkealan uudistaminen alkaa
13.12.2019 13:25 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 13.12.2019 13:25 OLLI-PEKKA TIAINEN


Oireetonkin matkailija voi kantaa ripulibakteeria
12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM

antibioottiresistenssi 12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM