Pähkinät auttavat kolesterolin hallinnassa
Ravitsemus 23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE
Tuoreen tutkimuksen mukaan eri pähkinöillä on sama vaikutus, kunhan niitä syö tarpeeksi paljon.
Pähkinöiden lisääminen ruokavalioon voisi auttaa monia pitämään kolesterolitasonsa paremmin hallinnassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan eri pähkinöillä on sama vaikutus, kunhan niitä syö tarpeeksi paljon.
Tulosten perusteella noin 30 gramman päiväannos pähkinöitä liittyy pienempään LDL-kolesterolin ja kokonaiskolesterolin pitoisuuteen sekä pienempään triglyseridi-rasvahappojen ja ApoB-apolipoproteiinien pitoisuuteen, kun vertailukohtana ovat pähkinöitä tuskin lainkaan syövät. Nämä suotuisat muutokset liittyvät mm. pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin.
Eri pähkinöiden välillä ei ollut eroja, mutta yhteydet voimistuivat huomattavasti, kun pähkinäannokset kasvoivat. Yli 60 grammaa päivittäin pähkinöitä syövät saivat suurimman hyödyn, tulokset osoittivat.
Toinen hyötyjien ryhmä oli aikuistyypin diabetesta sairastavat, sillä heiltä pähkinät vähensivät ApoB-apolipoproteiineja tehokkaammin kuin terveiltä. Tältä osin tulokset pitää kuitenkin varmistaa lisätutkimuksissa.
Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Analyysi perustui 61 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin. Pähkinöiden syöminen ei liittynyt verenpaineeseen eikä tulehdusmerkkiaineisiin.
Uutispalvelu Duodecim
Aiheesta myös
Arkisto
Täysjyvävilja pidentää elinikää
|
Ravintovalmisteesta ehkä apua Alzheimerin alkuvaiheessa
|
Tutkijat esittävät foolihappolisää elintarvikkeisiin
|
Suomalaistutkija: Moni tarvitsee yhä kalsiumlisää
|
Kalsium ei ehkäise luunmurtumia – ei ruoasta eikä pillereistä saatuna
|
Kananmunat eivät lisää sydänriskejä
|