Omega-3-rasvahapot eivät estä muistiongelmia
04.10.2013 13:16 VILLE-MATTI MÄKINEN
Omega-3-rasvahapot tuskin vaikuttavat siihen miten todennäköisesti ihmisen muisti ja muut ajatteluun liittyvät kyvyt heikkenevät iän myötä.
Omega-3-rasvoja on runsaasti mm. kalassa ja niistä on toivottu apua moniin terveysongelmiin.
Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvahapot eivät todennäköisesti yksistään riitä dementian ja sitä lievempien muistiongelmien estoon. Ehkäisytehoa ei ole myöskään havaittu monissa satunnaistetuissa ja laadukkaissa tutkimuksissa.
Yhdysvaltalaiset tekivät havaintonsa tutkimalla runsasta kahtatuhatta 65–80-vuotiasta naista, joille tehtiin kognitiivisia testejä vuosittain kuuden vuoden ajan. Osallistujien omega-3-rasvojen saanti mitattiin verinäytteistä tutkimuksen alussa.
Kun tutkijat yhdistivät kognitiivisten testien tulokset tietoihin osallistujien omega-3-rasvahappojen saannista, he havaitsivat muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen yhtä nopeasti tai hitaasti riippumatta siitä miten paljon naiset omega-3-rasvahappoja saivat.
Tulokset viittaavat siihen, ettei omega-3-rasvahappojen saanti luultavasti vaikuta iän myötä tapahtuvaan muistin heikentymiseen. Tutkijat eivät silti suosita ketään vähentämään omega-3-rasvahappojen nauttimista, sillä niitä runsaasti sisältävät ruoat ovat monilla muilla tavoin terveellisiä. Etenkin tämä koskee kalaa ja pähkinöitä.
UUTISPALVELU DUODECIM
Arkisto
Vuoden opetusapteekki on Kankaanpään Vuokko
|
Fimea: Lääkkeiden käyttö vaatii ammattilaisen ohjausta
|
Erityisluvallisista lääkkeistä uutta valmistetietoa
|
Apteekeissa oikaistaan päivittäin itsehoitolääkkeiden virheellistä käyttöä
|
Influenssaepidemia on taittumassa
|
Albert Wuokon palkinto professori Jouko Yliruusille
|
Apteekeille kiitosta epidemian hoidosta
|
THL: ongelmallisuus rokoteostoissa tiedossa jo vuosia
|
Lääkeneuvonnan pelisäännöt puhuttavat
|
THL irtisanoo 81 työntekijää
|