Miljoona salmiakkirasiaa vuodessa
02.09.2010 06:15 ERJA ELO
Apteekin Salmiakkia on valmistettu pian 60 vuoden ajan. Aidot salmiakkineliöt tehdään pitkälti käsityönä ja niitä myydään pääasiassa apteekeissa.
Haganolin pienessä makeistehtaassa valmistetaan joka vuosi 15 000 kiloa eli miljoona rasiallista Apteekin Salmiakkia. Apteekkeihin ne päätyvät lääketukkujen kautta.
Salmiakkiresepti on pysynyt samana jo 59 vuoden ajan. Taikina sisältää lakritsiuutteen lisäksi vehnäjauhoja, siirappia, vettä, ammoniumkloridia, lääkehiiltä ja suolaa. Litteät makeiset ovat ”täyttä tavaraa”, eli ne eivät sisällä lainkaan arabikumia tai liivatetta.
– Maun ja värin voisi korvata huomattavasti halvemmilla teollisilla esansseilla ja mustalla atsovärillä, mutta haluamme Apteekin Salmiakin olevan luonnontuote, kertoo Kirsti Sariola, toinen tehtaan omistavista yrittäjistä.
Legendaarinen makeinen on saanut myös jäljittelijöitä. 2000-luvun alussa Apteekin Salmiakki joutui tavaramerkkiloukkauksen kohteeksi. Huijarifirma oli teettänyt ulkomailla näköiskopioita, jotka olivat lisäksi terveydelle vaarallisia: ne eivät laboratoriotesteissä liuenneet edes ammoniakkiin. (EE)
Lue lisää huomenna ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.
Arkisto
AstraZenecan vähennykset eivät ulotu Suomeen
|
Olvin liikuntaravinteet Medifonin jakeluun
|
Tupakoinnin lopettaminen kannattaa painonnoususta huolimatta
|
D-vitamiinin vajaus voi lyhentää elämää
|
Sote-palvelut kunnilta 34 alueelle
|
Kovien rasvojen käyttö lisääntynyt eläkeikäisillä
|
Mika Leppinen Farmasialiiton toiminnanjohtajaksi
|
Geenit vaikuttavat fyysiseen kuntoon ja lihavuuteen
|
Paljon rautaa saavilla vähemmän PMS-oireita
|
Vakavasti masentuneiden lääkehoito ontuu
|