Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Marjojen väriaineet voivat vähentää syöpäsolujen kasvua

04.04.2018 16:50  ERJA ELO INGIMAGE

,

Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa.

Marjojen luonnostaan sisältämät väriaineet, antosyaanit, saattavat tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon.

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että marjojen sisältämät antosyaanit lisäävät sirtuiiniperheeseen kuuluvan entsyymin aktiivisuutta syöpäsolussa. Tämä voi vaikuttaa soluille tärkeisiin viestintäreitteihin ja säädellä  syöpäsolujen aktiivisuutta.

Ikääntyminen vaikuttaa sirtuiinien toimintaan. Sirtuiinien määrän on havaittu vähentyneen useissa syövissä.

Suomalaisessa metsämustikassa on erityisen paljon antosyaaneja, noin 40 % enemmän verrattuna pensasmustikkaan. Marjat saavat antosyaaneista punaisen, sinisen tai violetin värinsä.

– Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa, kertoo farmasian tohtori Minna Rahnasto-Rilla.

Syanidiini vähensi paksunsuolen syöpäsoluissa tiettyjen syöpägeenien ilmentymistä ja lisäsi syövänestogeenin ilmentymistä.

Tutkimus antaa lähtökohtia uusien lääkkeiden kehittämiselle. Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä etsii uusia yhdisteitä, jotka vaikuttavat syöpäsolujen kasvuun.

Tulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Suomessa on aiemminkin tutkittu, miten luonnonmarjat vaikuttavat elimistön hyvinvointiin. Esimerkiksi marjojen sisältämillä polyfenoleilla saattaa olla merkitystä ihosairauksien hoidossa.

VTT on tutkinut suomalaisten marjojen antimikrobisia yhdisteitä lähes 20 vuotta. Se on osoittanut julkaisemissaan tieteellisissä artikkeleissa, että suomalaisilla luonnonmarjoilla on runsaasti antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja ne ovat voimakkaita antioksidantteja.

Arkisto


Heikki Pälve Terveysteknologian eettisen valvontakunnan puheenjohtajaksi
06.06.2018 09:50 INKERI MERILUOTO

06.06.2018 09:50 INKERI MERILUOTO


D-vitamiinilisä raskauden aikana parantaa lapsen kasvua
06.06.2018 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 06.06.2018 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM


Turvamerkinnät pian käyttöön – Heikentyykö lääkkeiden saatavuus?
01.06.2018 12:00 ERJA ELO

Potilasturvallisuus 01.06.2018 12:00 ERJA ELO


Lääkäriliitto: Hoitajareseptistä tuli tarpeeton
31.05.2018 12:05 ERJA ELO

31.05.2018 12:05 ERJA ELO


Pikkulapset eivät hyödy korkeammasta D-vitamiinilisästä
30.05.2018 09:09 ERJA ELO

D-vitamiini 30.05.2018 09:09 ERJA ELO


Kenelle kollageenia?
29.05.2018 10:29 ERJA ELO

Ravitsemus 29.05.2018 10:29 ERJA ELO


Apteekkilaiset Dan ja Henri kouluttautuvat lentokapteeneiksi
28.05.2018 10:19 ERJA ELO

28.05.2018 10:19 ERJA ELO


Kokoomuksen puoluehallitus lieventäisi apteekkisääntelyä, proviisoriomistus säilyisi
25.05.2018 14:59 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 25.05.2018 14:59 ERJA ELO


Painettu Apteekkarilehti on edelleen lukijoilleen tärkeä – sähköisen median käyttö kasvaa tasaisesti
25.05.2018 10:45 INKERI MERILUOTO

Lukijatutkimus 25.05.2018 10:45 INKERI MERILUOTO


Viranomaiset huolissaan epilepsialääke klonatsepaamin kasvavasta off label -käytöstä
24.05.2018 11:25 ELINA AALTONEN

Lääkehoito 24.05.2018 11:25 ELINA AALTONEN