Makkaraa vain maltillisesti
22.01.2014 10:45 ISTOCKPHOTO
Paljon makkaraa ja muita teollisesti prosessoituja lihavalmisteita syövät saattavat ruokavalionsa takia altistua monille sairauksille ja myös menehtyä niihin.
Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei ole samanlainen riskitekijä, osoittaa tuore ruotsalaistutkimus.
Tulos perustuu aikaisempien tutkimusten yhteisanalyysiin ja vahvistaa jo kertynyttä tutkimusnäyttöä prosessoitujen lihatuotteiden epäterveellisyydestä. Makkaran ja vastaavien lihatuotteiden haitat selittyvät pitkälti niiden suurella suola- ja nitraattipitoisuudella.
Analyysissa yhdistettiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella paljon prosessoitua punaista lihaa syövät menehtyvät aikaisemmin kuin hyvin vähän lihatuotteita syövät.
Runsas lihansyönti yleensäkin liittyi suurempaan kuolleisuuteen, mutta tuloksista on vaikea erottaa muiden elintapojen vaikutuksia. On todennäköistä, että paljon lihaa syövien elintavat ovat muiltakin osin erilaiset kuin kasvispainotteisesti ruokailevien.
Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
UP DUODECIM
Arkisto
Reijo Kärkkäisen muotokuva paljastettiin
|
EMEA: Sikainfluenssarokotteet lupaavia
|
Kuumelääkkeet eivät estä lasten kuumekouristusten uusiutumista
|
Diabeteksen hoidon kustannukset räjähtämässä käsiin
|
Suomalaisten tietämys kalsiumin tarpeesta heikkoa
|
Fimealle asiakaslähtöinen organisaatio
|
Lääkelaitokselta ohjeet Tamiflu-liuoksen apteekkivalmistukseen
|
Salinista Lahden vuoden yrittäjä
|
Tanskan apteekeille oma ”apteekkiasiamies”
|
Rinnakkaislääkkeissä liian suuret erot?
|