Makkaraa vain maltillisesti
22.01.2014 10:45 ISTOCKPHOTO
Paljon makkaraa ja muita teollisesti prosessoituja lihavalmisteita syövät saattavat ruokavalionsa takia altistua monille sairauksille ja myös menehtyä niihin.
Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei ole samanlainen riskitekijä, osoittaa tuore ruotsalaistutkimus.
Tulos perustuu aikaisempien tutkimusten yhteisanalyysiin ja vahvistaa jo kertynyttä tutkimusnäyttöä prosessoitujen lihatuotteiden epäterveellisyydestä. Makkaran ja vastaavien lihatuotteiden haitat selittyvät pitkälti niiden suurella suola- ja nitraattipitoisuudella.
Analyysissa yhdistettiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella paljon prosessoitua punaista lihaa syövät menehtyvät aikaisemmin kuin hyvin vähän lihatuotteita syövät.
Runsas lihansyönti yleensäkin liittyi suurempaan kuolleisuuteen, mutta tuloksista on vaikea erottaa muiden elintapojen vaikutuksia. On todennäköistä, että paljon lihaa syövien elintavat ovat muiltakin osin erilaiset kuin kasvispainotteisesti ruokailevien.
Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
UP DUODECIM
Arkisto
AstraZenecan vähennykset eivät ulotu Suomeen
|
Olvin liikuntaravinteet Medifonin jakeluun
|
Tupakoinnin lopettaminen kannattaa painonnoususta huolimatta
|
D-vitamiinin vajaus voi lyhentää elämää
|
Sote-palvelut kunnilta 34 alueelle
|
Kovien rasvojen käyttö lisääntynyt eläkeikäisillä
|
Mika Leppinen Farmasialiiton toiminnanjohtajaksi
|
Geenit vaikuttavat fyysiseen kuntoon ja lihavuuteen
|
Paljon rautaa saavilla vähemmän PMS-oireita
|
Vakavasti masentuneiden lääkehoito ontuu
|