Makkaraa vain maltillisesti
22.01.2014 10:45 ISTOCKPHOTO
Paljon makkaraa ja muita teollisesti prosessoituja lihavalmisteita syövät saattavat ruokavalionsa takia altistua monille sairauksille ja myös menehtyä niihin.
Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei ole samanlainen riskitekijä, osoittaa tuore ruotsalaistutkimus.
Tulos perustuu aikaisempien tutkimusten yhteisanalyysiin ja vahvistaa jo kertynyttä tutkimusnäyttöä prosessoitujen lihatuotteiden epäterveellisyydestä. Makkaran ja vastaavien lihatuotteiden haitat selittyvät pitkälti niiden suurella suola- ja nitraattipitoisuudella.
Analyysissa yhdistettiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella paljon prosessoitua punaista lihaa syövät menehtyvät aikaisemmin kuin hyvin vähän lihatuotteita syövät.
Runsas lihansyönti yleensäkin liittyi suurempaan kuolleisuuteen, mutta tuloksista on vaikea erottaa muiden elintapojen vaikutuksia. On todennäköistä, että paljon lihaa syövien elintavat ovat muiltakin osin erilaiset kuin kasvispainotteisesti ruokailevien.
Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
UP DUODECIM
Arkisto
Vähäinenkin laihtuminen pienentää sairastumisriskiä
|
Useat E-vitamiinimuodot suojaavat muistihäiriöiltä
|
Lääkemyynti lisääntyi hieman
|
Yksittäisten käsidesien käyttöön rajoituksia
|
Riskiryhmillä petrattavaa ruokavaliossa
|
HDL-kolesteroli ei auta sydänsairaita
|
Apteekkariliiton lehtiperhe uudistuu
|
Työryhmä: Tupakasta vieroitusta tehostettava
|
Probiootit eivät ehkäise lasten astmaa
|
Ympyrätalon apteekki aloittaa helmikuussa
|