Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Makkaraa vain maltillisesti

22.01.2014 10:45 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Paljon makkaraa ja muita teollisesti prosessoituja lihavalmisteita syövät saattavat ruokavalionsa takia altistua monille sairauksille ja myös menehtyä niihin.

Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei ole samanlainen riskitekijä, osoittaa tuore ruotsalaistutkimus.

Tulos perustuu aikaisempien tutkimusten yhteisanalyysiin ja vahvistaa jo kertynyttä tutkimusnäyttöä prosessoitujen lihatuotteiden epäterveellisyydestä. Makkaran ja vastaavien lihatuotteiden haitat selittyvät pitkälti niiden suurella suola- ja nitraattipitoisuudella.

Analyysissa yhdistettiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella paljon prosessoitua punaista lihaa syövät menehtyvät aikaisemmin kuin hyvin vähän lihatuotteita syövät.

Runsas lihansyönti yleensäkin liittyi suurempaan kuolleisuuteen, mutta tuloksista on vaikea erottaa muiden elintapojen vaikutuksia. On todennäköistä, että paljon lihaa syövien elintavat ovat muiltakin osin erilaiset kuin kasvispainotteisesti ruokailevien.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

UP DUODECIM

Arkisto


D-vitamiinin vajeen korjaaminen vähentää COPD-oireita
17.02.2015 09:48

D-vitamiini 17.02.2015 09:48


Hydroksitsiinin käytölle uusia rajoituksia
17.02.2015 09:40

17.02.2015 09:40


Rasagiliini vaihtokelpoisten listalle
13.02.2015 13:03

Lääkevaihto 13.02.2015 13:03


Harvinaisille lääkkeille ennätysmäärä myyntilupia
13.02.2015 08:44

harvinaislääkkeet 13.02.2015 08:44


Oulussa alkaa farmaseuttien muuntokoulutus
12.02.2015 10:06

12.02.2015 10:06


Lääkehoitoon sitoutumisesta tarvitaan tutkimusta
12.02.2015 08:59

12.02.2015 08:59


Tyytyväisyys elämään lujittaa luustoa
11.02.2015 08:56

11.02.2015 08:56


D-vitamiinin vähyys saattaa lisätä sydänriskejä
11.02.2015 08:19

D-vitamiini 11.02.2015 08:19


Suomessa löydettiin tunnetulle syöpälääkkeelle uusi käyttökohde
10.02.2015 10:36

10.02.2015 10:36


Lääketeollisuus lisää avoimuutta
10.02.2015 09:01

10.02.2015 09:01