Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Makkaraa vain maltillisesti

22.01.2014 10:45 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Paljon makkaraa ja muita teollisesti prosessoituja lihavalmisteita syövät saattavat ruokavalionsa takia altistua monille sairauksille ja myös menehtyä niihin.

Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei ole samanlainen riskitekijä, osoittaa tuore ruotsalaistutkimus.

Tulos perustuu aikaisempien tutkimusten yhteisanalyysiin ja vahvistaa jo kertynyttä tutkimusnäyttöä prosessoitujen lihatuotteiden epäterveellisyydestä. Makkaran ja vastaavien lihatuotteiden haitat selittyvät pitkälti niiden suurella suola- ja nitraattipitoisuudella.

Analyysissa yhdistettiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella paljon prosessoitua punaista lihaa syövät menehtyvät aikaisemmin kuin hyvin vähän lihatuotteita syövät.

Runsas lihansyönti yleensäkin liittyi suurempaan kuolleisuuteen, mutta tuloksista on vaikea erottaa muiden elintapojen vaikutuksia. On todennäköistä, että paljon lihaa syövien elintavat ovat muiltakin osin erilaiset kuin kasvispainotteisesti ruokailevien.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

UP DUODECIM

Arkisto


Burana-Caps-valmiste vedetään pois myynnistä
24.11.2015 11:45 TIINA KUOSA

Lääketurvallisuus 24.11.2015 11:45 TIINA KUOSA


Lääkekorvaussäästöt puolittuivat
24.11.2015 11:08 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 24.11.2015 11:08 INKERI HALONEN


Ensimmäinen kipulääke lisäneuvontaa vaativaksi itsehoitolääkkeeksi
24.11.2015 09:00 INKERI HALONEN

Itsehoito 24.11.2015 09:00 INKERI HALONEN


Pähkinät auttavat kolesterolin hallinnassa
23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM


Eija Kari ja Sirpa Peura Apteekkariliiton varapuheenjohtajiksi
20.11.2015 13:34 ERJA ELO

Apteekkariliitto 20.11.2015 13:34 ERJA ELO


Apteekkariliitto palkitsi ansiomerkeillä
20.11.2015 11:16 ERJA ELO

Palkitut 20.11.2015 11:16 ERJA ELO


Itä-Suomen yliopistolle iso lahjoitus Turusen Säätiöltä
19.11.2015 11:58 INKERI HALONEN

Koulutus 19.11.2015 11:58 INKERI HALONEN


Teemapäivä muistuttaa antibioottien vastuullisesta käytöstä
18.11.2015 09:48 ERJA ELO

antibioottiresistenssi 18.11.2015 09:48 ERJA ELO


Infektiot kasvattavat lapsella riskiä psoriaasiin – antibiootit eivät
18.11.2015 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

antibiootit 18.11.2015 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Oppiva työyhteisö -palkinto KYSin sairaala-apteekille
14.11.2015 13:00 ERJA ELO

Palkitut 14.11.2015 13:00 ERJA ELO