Lisää D-vitamiinia odottaville äideille
10.11.2010 08:01 ISTOCKPHOTO
Myös kuitua ja pehmeitä rasvoja kaivataan lisää raskaana olevien ruokavalioon.
Tulos kävi ilmi suomalaisessa tutkimuksesta, jossa 4 880 raskaana olevan naisen ravitsemusta seurattiin vuodesta 1997 vuoteen 2004 kiinnittäen erityistä huomiota ruoankulutuksessa ja ravinnonsaannissa tapahtuviin vuodenaikaisvaihteluihin. Tutkimus julkaistiin Public Health Nutrition -lehdessä.
Vuoden 2003 alussa alkanut nestemäisten maitotuotteiden D-vitaminointi näkyi selvänä D-vitamiinin saannin lisääntymisenä. Tästä huolimatta D-vitamiinin yhteissaanti ravintolisistä ja ruoasta jää edelleen alle suositusten.
Rasvan keskimääräinen saanti kokonaisenergiasta odottavilla äideillä on vähentynyt seuranta-aikana, kun taas proteiinin ja hiilihydraattien sekä kuidun saanti on lisääntynyt. Kuitenkin ruokavaliossa tulisi olla vieläkin enemmän kuitua. Pehmeiden eli tyydyttämättömien rasvahappojen osuutta olisi syytä lisätä ja vastaavasti kovien eli tyydyttyneiden rasvahappojen osuutta vähentää.
Raskaana olevien naisten ruoankäytössä esiintyi yllättävän paljon vuodenaikaisvaihtelua, vaikka tuontivihannekset ja hedelmät takaavatkin tuoretuotteiden ympärivuotisen saannin. Vaihtelut näyttäisivät olevan yhteydessä loma-aikoihin sekä elintarvikkeiden hintojen ja tarjonnan kausivaihteluihin.
Lokakuun alusta maaliskuun loppuun suositellaan kaikille raskaana oleville naisille myös D-vitamiinivalmisteen käyttöä. Tämänhetkinen suositeltava annos on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. (TK)
Arkisto
Suomi kärkijoukossa farmasistien määrässä
|
Suomen lääkekulut alle OECD:n keskiarvon
|
Uusia neuvoksia alalle
|
Apteekkinimistä hupia Ruotsissa
|
Sikainfluessa osoittautumassa lieväksi
|
Hirvonen korvaa Hiltusen farmasian tiedekunnan dekaanina
|
Mönkkösestä terveystieteiden tiedekunnan dekaani
|
Lääkemyynti miinuksella sikainfluenssasta huolimatta
|
Elovaaralle ja Rytilälle kunniamerkit
|
Pandemian lääketurvallisuudesta tiedotetaan viikoittain
|