Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
Ennätysmäärä Käypä hoito –päivityksiä
|
"Valitettavaa, mutta ei yleistettävissä”
|
Sprycel-valmiste erityiskorvattavaksi leukemian hoidossa
|
Influenssa-puhelinpalvelu supistuu hiukan
|
RAY jatkaa Käypä hoidon rahoitusta
|
Risikko kannustaa suomalaisia ottamaan pandemiarokotteen
|
Bonfemi-ravintolisä vedetään takaisin
|
Nikotiinikorvaustuotteet nuorille tuttuja
|
Oikea D-vitamiiniannos hidastaa vanhenemista
|
Yhteisöpatentti askeleen eteenpäin
|