Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
Työryhmä virittää lääkehuoltoa sote-uudistukseen
|
Ritala ja Kanerva jatkavat varapuheenjohtajina
|
Apteekkariliitto palkitsi ansioituneita
|
Apteekkarit mukaan talkoisiin
|
Pähkinöitä syövät elävät pitempään
|
Fimea tarkensi melatoniinivalmisteiden luokittelua
|
Marja Airaksiselle Albert Wuokon palkinto
|
Kokkolan Keskusapteekki on Vuoden opetusapteekki
|
Iloiset opiskelijat
|
Risikko ei kannata sääntelyn vähentämistä lääkehuollossa
|