Kovien rasvojen käyttö lisääntynyt eläkeikäisillä
19.03.2013 10:11 ISTOCKPHOTO
Eläkeikäisten elintavat ovat kehittyneet pääosin myönteiseen suuntaan, mutta alkoholinkulutus on kasvanut ja kovien rasvojen käyttö lisääntynyt.
Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta raportista.
Ruokatottumukset ovat kehittyneet 65–84-vuotiailla vuosina 1993–2011 terveellisempään suuntaan. Esimerkiksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja käytetään aiempaa useammin. Voin käyttö on vähentynyt pitkällä aikavälillä merkittävästi, mutta vuoden 2011 tuloksissa voin ja voi-kasvisöljy seoksen käyttö leivällä ja ruoanlaitossa kuitenkin lisääntyi verrattuna edeltäviin vuosiin.
– Kovien rasvojen käytön lisääntyminen vastaa FINRISKI 2012 -tutkimuksessa havaittua ja merkinnee veren kolesterolitason nousua myös eläkeikäisessä väestössä, arvioi professori Antti Uutela.
Myös eläkeikäisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt edelleen. Vähintään kerran viikossa alkoholia juovien miesten osuus vuonna 2011 oli 39 prosenttia, kun se vuonna 1993 oli 24 prosenttia. Vastaavat luvut naisilla olivat 22 prosenttia (2011) ja 8 prosenttia (1993). Eläkeikäisistä miehistä tupakoi päivittäin 10 prosenttia ja naisista 6 prosenttia. Liikunnan harrastaminen on vähentynyt seurannan aikana.
Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (EVTK) -postikyselytutkimuksessa on vuodesta 1993 alkaen seurattu elintapojen, terveyden ja toimintakyvyn kehitystä 65–84-vuotiaassa väestössä. Vuonna 2011 kyselyyn vastasi 1 723 eläkeikäistä.
TIINA KUOSA
Arkisto
Erityisäitiysrahasta päätetään tapauskohtaisesti
|
Ruotsin apteekkeja havittelee 15 yritystä
|
Pandemiarokotteet vaikuttavat turvallisilta
|
Apoteket yhteistyöhön Ica-kauppaketjun kanssa
|
Ruotsi julkisti H1N1-rokotuslinjauksensa
|
Sähköisen reseptin yhteistestaus alkaa
|
Apteekkarit hakevat ketjuista yhteishenkeä
|
Ravintolisästä löytyi sildenafiilin kaltaisia aineita
|
Pogostaepidemian alkua odotellaan
|
Antibioottien käytössä on Pohjoismaissa suuria eroja
|