Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Kotihoidon asiakkaat syövät liian vähän

17.02.2011 16:32 IIRO KOSKELAINEN

, Kuva: Iiro Koskelainen

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lähes kolmannes kotihoidon asiakkaista syö puolet tai jopa vähemmän suositellusta ravintotarpeesta. Vakava vajaaravitsemuksen riski uhkaa joka neljättä ja joka kymmenes on vakavasti vajaaravittu.

– Tulokset ovat pitkälti linjassa aikaisemmin tehtyjen vastaavien tutkimusten kanssa, mutta ravitsemushoidon tärkeys ja syödyn ruuan määrän vaikutus hyvän ravitsemuksen kannalta nousi esiin, analysoi Elintarviketieteiden tohtori, tutkija Merja Suominen Ravitsemuskuntoutuksesta.

Lisäksi ilmeni, että täydennysravintovalmisteita hyödynnettiin vain viidellä prosentilla kotihoidon asiakkaista, vaikka täydennysravintovalmisteiden tiedetään parantavan ikäihmisten ravinnonsaantia.
 
– Apteekit ovat avainasemassa vajaaravitsemuksen tunnistamisessa sekä hyvän ravitsemustilan tärkeyden viestittämisessä, toteaa johtava ravitsemussuunnittelija Ulla Siljanmäki-Ojansuu Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Apteekit myyvät myös täydennysravintovalmisteita, jotka ovat tärkeä apukeino hyvään ravitsemukseen pyrkimisessä.

– Täydennysravintotetra on esimerkiksi oiva tuliainen, kun menee tervehtimään mummoa hoitokotiin, Siljanmäki-Ojansuu vinkkaa.

Hän kehottaa apteekkeja hyödyntämään asemaansa asiantuntijana auttamalla oikaisemaan yleisiä harhaluuloja vajaaravitsemuksesta.

– Nykyään laihduttamisen tärkeydestä puhutaan niin paljon, että se on iskostunut kaikkien mieleen, eikä uskalleta nostaa ruuan energiamääriä. Suositusten mukainen vanhusten painoindeksi (BMI) on 24–29, eli korkeampi kuin nuorilla ja aikuisilla.

Vajaaravittu ei saa ravinnosta tarpeeksi energiaa, proteiineja tai ravintoaineita. Hyvän ravitsemustilan varmistaminen vaatii syödyn ruuan määrän säännöllistä seuraamista ja eri terveydenhuollon alojen yhteistyötä, Siljanmäki-Ojansuu summaa.
    
NutriAction 2011 -tutkimus selvitti 630 kotihoidon asiakkaan ravitsemustilaa yhteensä kuudessa kunnassa. Tutkittavien keski-ikä oli 80,3 vuotta ja 70 prosenttia heistä oli naisia. Tutkimuksen teki Elintarviketieteen tohtori Merja Suominen  täydennysvalmisteita markkinoivan Nutricia Medical Oy:n toimeksiannosta. (MS)

Arkisto


D-vitamiinin vajeen korjaaminen vähentää COPD-oireita
17.02.2015 09:48

D-vitamiini 17.02.2015 09:48


Hydroksitsiinin käytölle uusia rajoituksia
17.02.2015 09:40

17.02.2015 09:40


Rasagiliini vaihtokelpoisten listalle
13.02.2015 13:03

Lääkevaihto 13.02.2015 13:03


Harvinaisille lääkkeille ennätysmäärä myyntilupia
13.02.2015 08:44

harvinaislääkkeet 13.02.2015 08:44


Oulussa alkaa farmaseuttien muuntokoulutus
12.02.2015 10:06

12.02.2015 10:06


Lääkehoitoon sitoutumisesta tarvitaan tutkimusta
12.02.2015 08:59

12.02.2015 08:59


Tyytyväisyys elämään lujittaa luustoa
11.02.2015 08:56

11.02.2015 08:56


D-vitamiinin vähyys saattaa lisätä sydänriskejä
11.02.2015 08:19

D-vitamiini 11.02.2015 08:19


Suomessa löydettiin tunnetulle syöpälääkkeelle uusi käyttökohde
10.02.2015 10:36

10.02.2015 10:36


Lääketeollisuus lisää avoimuutta
10.02.2015 09:01

10.02.2015 09:01