Kolmikymppisen ruokavalio voi näkyä muistissa viisikymppisenä
Ravitsemus 15.05.2019 10:30 UUTISPALVELU DUODECIM
Täysjyvätuotteita ja B6-vitamiinia sisältäviä ruokia suosivat pärjäsivät testeissä muita paremmin.
Epäterveellisesti syövät 30-vuotiaat näyttäisivät pärjäävän 50-vuotiaina muita huonommin muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä. Havainto vahvistaa näyttöä ruokavalion ja elintapojen vaikutuksista aivojen toimintaan ja terveyteen.
Havainnot julkaistiin The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella paljon makkaraa ja muita teollisesti prosessoituja lihatuotteita sekä paistettuja ruokia nauttivien kognitiiviset kyvyt olivat 49-vuotiaana huonommat kuin samanikäisten, jotka söivät terveellisemmin.
Täysjyvätuotteita ja B6-vitamiinia sisältäviä ruokia suosivat puolestaan pärjäsivät testeissä muita paremmin. Ruokavalioita arvioitiin, kun osallistujat olivat keskimäärin 32-vuotiaita.
Tulokset viittaavat ruokavalion voivan vaikuttaa kognitiivisiin mielentoimintoihin jo keski-ikään mennessä. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi havaintoja kannattaa tulkita varovasti. On myös mahdollista, että ruokavalioiden lisäksi osallistujat erosivat myös muilta elintavoiltaan, mikä saattoi vaikuttaa tuloksiin.
Aiheesta myös
Arkisto
FIP huolissaan maailman lääkehuollosta
|
Laittomista erektiolääkkeistä löytyi yllätys
|
D-vitamiini ei ehkäise flunssaa
|
Ministeri suitsisi antibioottien käyttöä
|
Apteekkari Eeva Teräsalmi FIP:n hallitukseen
|
Valtiolta tukea Ruotsin syrjäseutuapteekeille
|
Päivi Sillanaukeesta STM:n uusi kansliapäällikkö
|
Meneekö viesti perille?
|
Ruotsin ja Norjan apteekkituloja virtaa veroparatiiseihin
|
Miljardin velka
|