Äidin anemia raskauden aikana saattaa ruotsalaistutkimuksen perusteella olla autismin, ... Lue lisää »

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän... Lue lisää »

Täysjyvätuotteita ja B6-vitamiinia sisältäviä ruokia suosivat pärjäsivät testeissä muit... Lue lisää »

Aamupalaa mainostetaan päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta painonhallinnassa se ei näy... Lue lisää »

Keittiön riesa auttaa aineenvaihdunnan evoluution ja sokerinsietokyvyn selvittämisessä. Lue lisää »

Kaurapuuro ja ruisleipä voivat auttaa diabeteksen ehkäisyssä

Ravitsemus   31.07.2018 08:45  UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE

INGIMAGE,

Kuitupitoinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempään riskiin saada sydäninfarkti tai sairastua joihinkin syöpiin.

Runsaasti täysjyväviljoja ja viljakuituja käyttävät voivat säästyä aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin, tanskalaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä.

Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin vaikutus johtuu niiden sisältämistä ravintokuiduista.

Tutkijat hyödynsivät runsaan 55 000 tanskalaisen ruokavalio- ja terveystietoja viidentoista vuoden ajalta, ja niiden perusteella päivittäinen täysjyväviljojen käyttö liittyi sitä pienempään diabetesriskiin mitä enemmän niitä söi.

Riski pieneni 7–11 prosenttia jokaista päivittäistä 16 gramman täysjyvävilja-annosta kohden. Tämä vastaa noin puolikasta ruisleipäviipaletta.

Yksittäisistä ruokatuotteista esiin nousivat täysjyväleivät ja varsinkin täysjyväruisleipä sekä kaurapuuro ja mysli. Nämä yhteydet havaittiin sekä miehillä että naisilla.

Muutama vuosi sitten sama tutkijaryhmä havaitsi ruisleipää, kaurapuuroa ja muutenkin paljon kuituja sisältäviä ruokia nauttivien välttyvän ruokavalionsa ansiosta sydäninfarkteilta muita todennäköisemmin.

Kuitupitoinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempää riskiin sairastua joihinkin syöpiin.


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


Täysjyvävilja pidentää elinikää
25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM


Ravintovalmisteesta ehkä apua Alzheimerin alkuvaiheessa
10.03.2016 14:10 INKERI HALONEN

Ravitsemus 10.03.2016 14:10 INKERI HALONEN


Tutkijat esittävät foolihappolisää elintarvikkeisiin
26.01.2016 13:10 VIRPI EKHOLM

Ravitsemus 26.01.2016 13:10 VIRPI EKHOLM


Pähkinät auttavat kolesterolin hallinnassa
23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 23.11.2015 08:38 UUTISPALVELU DUODECIM


Suomalaistutkija: Moni tarvitsee yhä kalsiumlisää
07.10.2015 10:40 INKERI HALONEN

Ravitsemus 07.10.2015 10:40 INKERI HALONEN


Kalsium ei ehkäise luunmurtumia – ei ruoasta eikä pillereistä saatuna
06.10.2015 09:41 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 06.10.2015 09:41 UUTISPALVELU DUODECIM


Kananmunat eivät lisää sydänriskejä
29.09.2015 09:47 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 29.09.2015 09:47 UUTISPALVELU DUODECIM