Kaurapuuro ja ruisleipä voivat auttaa diabeteksen ehkäisyssä
Ravitsemus 31.07.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE
Kuitupitoinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempään riskiin saada sydäninfarkti tai sairastua joihinkin syöpiin.
Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin vaikutus johtuu niiden sisältämistä ravintokuiduista.
Tutkijat hyödynsivät runsaan 55 000 tanskalaisen ruokavalio- ja terveystietoja viidentoista vuoden ajalta, ja niiden perusteella päivittäinen täysjyväviljojen käyttö liittyi sitä pienempään diabetesriskiin mitä enemmän niitä söi.
Riski pieneni 7–11 prosenttia jokaista päivittäistä 16 gramman täysjyvävilja-annosta kohden. Tämä vastaa noin puolikasta ruisleipäviipaletta.
Yksittäisistä ruokatuotteista esiin nousivat täysjyväleivät ja varsinkin täysjyväruisleipä sekä kaurapuuro ja mysli. Nämä yhteydet havaittiin sekä miehillä että naisilla.
Muutama vuosi sitten sama tutkijaryhmä havaitsi ruisleipää, kaurapuuroa ja muutenkin paljon kuituja sisältäviä ruokia nauttivien välttyvän ruokavalionsa ansiosta sydäninfarkteilta muita todennäköisemmin.
Kuitupitoinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempää riskiin sairastua joihinkin syöpiin.
Osallistu keskusteluun
Aiheesta myös
Arkisto
Raskaudenaikainen lihavuus merkki tulevista terveysriskeistä
|
Influenssatartunta altistaa sydänkohtauksille – rokote pienentää riskiä
|
D-vitamiinin vajaus yhteydessä muistin heikkenemiseen
|
Raumalle avataan toinen Apteekin Terveyspiste
|
Uusi spirometriasuositus on ilmestynyt
|
Miljoonat diabeetikot saavat insuliinikynänsä Kontiolahdelta
|
Suomalaisten Alzheimer-potilaiden psykoosilääkitykset huolestuttavat
|
Hyvä palvelu tuo asiakkaan takaisin apteekkiin
|
Apteekkariliitto: Lisäsäästöt tehtävä lääkehoitoja rationalisoimalla
|
Statiinit ja D-vitamiini saattavat vähentää migreeniä
|