Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Kananmunat eivät lisää sydänriskejä

Ravitsemus   29.09.2015 09:47  UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE

INGIMAGE, INGIMAGE

Kananmunien syöminen ei todennäköisesti suurenna sydänkohtausten eikä aivohalvausten vaaraa, mutta suurkuluttajamiehille se saattaa aiheuttaa joitain ongelmia.

Kaiken kaikkiaan kananmunat näyttäisivät olevan valtaosalle vaaratonta ravintoa.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta, jossa 38 000 miestä ja 33 000 naista seurattiin kolmentoista vuoden ajan. Tuona aikana osallistujilla todettiin 3 300 sydänkohtausta, 2 400 aivohalvausta ja 1 600 sydämen vajaatoimintoa.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista osallistujien ruokavaliotietoihin, kananmunien syöminen ei liittynyt sydänkohtausten tai aivoinfarktien vaaraan miehillä eikä naisilla.

Miehillä päivittäinen kananmunien syönti liittyi hieman suurentuneeseen vaaraan sairastua sydämen vajaatoimintoon. Tämä havaittiin vain miehillä, jotka söivät yhden tai useamman kananmunan joka päivä. Naisten vajaatoimintariskiin kananmunat eivät vaikuttaneet.

Kananmunia pidettiin ennen haitallisina niiden sisältämän kolesterolin takia, mutta nykytiedon valossa ravinnosta saatava kolesteroli nostaa haitallisen kolesterolin pitoisuutta veressä vain vähän tai ei lainkaan eikä siten myöskään suurenna sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Joissain tutkimuksissa runsas kanamunien syöminen on tosin yhdistetty suurentuneeseen diabetesriskiin ja diabetesta sairastavilla myös sydänoireisiin. Tässä tutkimuksessa kananmunat eivät kuitenkaan vaikuttaneet myöskään diabeetikoiden sairastumisiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Arkisto


Lihavuus on pahin terveysuhka
06.06.2014 09:00

Elämäntavat 06.06.2014 09:00


Tehoa astman hoitoon
05.06.2014 15:30 ERJA ELO

Apteekin lisäpalvelut 05.06.2014 15:30 ERJA ELO


Oksala siirtyy EK:n johtajaksi
05.06.2014 12:39

05.06.2014 12:39


Itsehoitoasiakas tarvitsee apua
05.06.2014 09:22

05.06.2014 09:22


Allergia on hälytysmerkki
05.06.2014 08:24

allergia 05.06.2014 08:24


Ilmailu näyttää esimerkkiä
04.06.2014 13:50

04.06.2014 13:50


Mitä soten jälkeen?
04.06.2014 10:52

04.06.2014 10:52


Korkeampi D-vitamiinilisä tarpeen vasta 75-vuotiaana
03.06.2014 14:42

D-vitamiini 03.06.2014 14:42


Tulvissa tuhoutuneille apteekeille kerätään apua
03.06.2014 13:47

03.06.2014 13:47


Enää korvattavuus varfariinin haastajien tiellä
03.06.2014 10:36

03.06.2014 10:36