Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Sote-sarja jatkuu! Vuorossa Pohjanmaa, Satakunta ja Varsinais-Suomi
26.06.2017 10:20

Sote ja apteekit 26.06.2017 10:20


Kuumiin aaltoihin kehitteillä uusi, lupaava lääke
22.06.2017 09:22 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 22.06.2017 09:22 VIRPI EKHOLM


Yhteistyö osoitti voimansa – vanhus virkosi jumppaamaan
21.06.2017 09:40 NINA RANTTILA

Lääkitys kuntoon 21.06.2017 09:40 NINA RANTTILA


Mikkelin Uusi Apteekki avasi Terveyspisteen
20.06.2017 11:00 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 20.06.2017 11:00 INKERI HALONEN


Robotti joka neljännessä apteekissa
19.06.2017 12:00 ERJA ELO

Digitalisaatio 19.06.2017 12:00 ERJA ELO


Apteekkariliiton juhla-apuraha jaettiin Sirkka-Liisa Kivelälle ja Janne Martikaiselle
16.06.2017 10:42

Apurahat 16.06.2017 10:42


Fimea perustaa uuden apteekin Kuopioon
16.06.2017 08:32 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 16.06.2017 08:32 ERJA ELO


PGEU:n uusi puheenjohtaja tulee Espanjasta
14.06.2017 16:06

Nimitykset 14.06.2017 16:06


Etelä-Karjala: Maakunnallinen kehittäminen avainasemassa annosjakelussa
13.06.2017 09:00 INKERI HALONEN

Annosjakelu 13.06.2017 09:00 INKERI HALONEN


Puolet apteekeista valmistaa lääkkeitä edelleen käsityönä
12.06.2017 12:10 ERJA ELO

Lääkevalmistus 12.06.2017 12:10 ERJA ELO