Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Viron apteekkiuudistus kääntyi tappeluksi
19.02.2020 08:20 ALMA ONALI

Apteekkijärjestelmä 19.02.2020 08:20 ALMA ONALI


Sairas muutos – ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen tauteja ja äärimmäisiä säitä
17.02.2020 11:50 TARU VANHALA

Ilmastonmuutos 17.02.2020 11:50 TARU VANHALA


Hinta ei aina ratkaise lääkkeen valintaa
14.02.2020 08:56 TARU VANHALA

Lääkevaihto 14.02.2020 08:56 TARU VANHALA


Tamron lääkekuljetuksia siirtyy PostNordille – apteekit huolissaan uutisista
13.02.2020 09:28 HANNA HYVÄRINEN

Lääkekuljetukset 13.02.2020 09:28 HANNA HYVÄRINEN


Fimea seuraa koronavirusepidemian vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen
12.02.2020 14:47 ERJA ELO

Saatavuusongelmat 12.02.2020 14:47 ERJA ELO


Annosjakelun asiakasmaksu ihmetyttää
11.02.2020 13:53 ERJA ELO

Annosjakelu 11.02.2020 13:53 ERJA ELO


Osteoporoosia sairastavien neuvonta toteutuu huonosti
11.02.2020 10:13 VIRPI EKHOLM

Osteoporoosi 11.02.2020 10:13 VIRPI EKHOLM


Vanhuspalveluiden henkilöstömitoitus rahoitetaan osin lääkehuollosta leikkaamalla
06.02.2020 17:19 ERKKI KOSTIAINEN

apteekkitalous 06.02.2020 17:19 ERKKI KOSTIAINEN


Farmaseuttien kuormitus aiheuttaa vaaratilanteita isoissa ketjuapteekeissa Yhdysvalloissa
06.02.2020 09:33 HANNA HYVÄRINEN

Ammattietiikka 06.02.2020 09:33 HANNA HYVÄRINEN


Siitepölykausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin
05.02.2020 08:15 ERJA ELO

allergia 05.02.2020 08:15 ERJA ELO