Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Terveydenhuollon ja lääketeollisuuden sidonnaisuudet julkaistaan
30.05.2016 13:35 INKERI HALONEN

Ammattietiikka 30.05.2016 13:35 INKERI HALONEN


Soon moro! Tampereen Kirkko-Apteekin henkilökunta ja sijainti saavat asiakkailta kiitosta
30.05.2016 11:00

Apteekki palvelee 30.05.2016 11:00


Apteekin kemikaaliopas uudistui
30.05.2016 09:20 Sanna Siissalo

Apteekki palvelee 30.05.2016 09:20 Sanna Siissalo


K- ja S-ryhmä antavat lääkeostoista luvattomasti bonusta
27.05.2016 14:27 ERJA ELO

Tupakoinnin lopetus 27.05.2016 14:27 ERJA ELO


Apteekkariliitto jakoi yli 40 000 euroa apurahoja
27.05.2016 12:08

Apurahat 27.05.2016 12:08


Palvelut yleistyvät Euroopan apteekeissa
27.05.2016 11:00 INKERI HALONEN

Apteekin erillispalvelut 27.05.2016 11:00 INKERI HALONEN


Palvelumuotoilu muuttaa asiakaskokemuksen apteekissakin
27.05.2016 09:02 ERJA ELO

Apteekki palvelee 27.05.2016 09:02 ERJA ELO


Lohduton vanhus psyykenlääkkeiden vankina
26.05.2016 11:28 NIINA LAINE

Lääkitys kuntoon 26.05.2016 11:28 NIINA LAINE


Varayhteys pelastaa asiakaspalvelun tietoliikennekatkoksen aikana
26.05.2016 09:03 ERJA ELO

Digitalisaatio 26.05.2016 09:03 ERJA ELO


Omenamehu riittää ripulilapsen nesteytykseen
25.05.2016 08:22 UUTISPALVELU DUODECIM

Itsehoito 25.05.2016 08:22 UUTISPALVELU DUODECIM